Турция ще работи заедно с Италия за постигането на траен мир и политически процес, който да донесе резултати в Либия, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара с италианския си колега Луиджи ди Майо, предаде Ройтерс.

Чавушоглу допълни, че съюзниците в НАТО също биха могли да окажат съдействие в Източното Средиземноморие.

Турският външен министър каза още, че Турция желае да работи заедно с Италия за покриване на енергийните нужди на Либия, като например в сферата на електроснабдяването. Двете страни биха могли да си сътрудничат в Източното Средиземноморие, където Турция е в конфликт с Гърция и други регионални фактори по въпроса за ресурсите от въглеводороди, допълни Чавушоглу.

В коментар за военноморската операция "Ирини" на ЕС в подкрепа на спазването на ембаргото на ООН за оръжейните доставки за Либия, Чавушоглу, цитиран от ТАСС, каза, че тя е "лишена от баланс". "Очакванията на либийското правителство не бяха оправдани. Идващото от север оборудване се контролира само частично. А има ли контрол върху оръжията от Сирия или Абу Даби? Франция, която участва в "Ирини", лично доставя въоръжение в Либия", заяви турският външен министър.

Чавушоглу направи този коментар на фона на нарастващо напрежение между Турция и Франция по въпроса за Либия, припомня Асошиейтед прес. В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът ще разследва инцидент между турски военни кораби и френски съд в Средиземно море, за който Франция обвини Турция за многократни нарушения на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия и нарече Анкара пречка пред постигането на примирие.

От своя страна Ди Майо каза, че Италия и Турция "подкрепят плана за мирно урегулиране в Либия под егидата на ООН". "Ние искаме конфликтът да завърши и в Либия да бъде установен постоянен режим на прекратяване на огъня", каза италианският първи дипломат. Ди Майо защити европейската операция "Ирини" и я определи като балансирана. "Целта е да се контролират доставките на всякакви въоръжения. Това не е решение за всички проблеми, но поне осигурява спазването на ембаргото", каза той.