Възможността за подобряване на беларуско-американските отношения бе обсъдена в състояли се неотдавна няколко телефонни разговора между ръководствата на външното министерство в Минск и Държавния департамент на САЩ. Това съобщи днес прессекретарят на беларуското външнополитическо ведомство Анатолий Глаз, коментирайки публикации в американски медии, предаде ТАСС.

Страните обсъдиха различни аспекти на двустранните отношения, включително възможността да бъдат подобрени. Правилата на дипломатическата етика налагат съдържанието на тези разговори да не се разкрива в подробности, отбеляза прессекретарят.

Списание "Форин полиси" писа вчера, че според негови източници от Държавния департамент беларуските власти са премахнали ограниченията за броя на американските дипломати, които може да работят в страната. По негови данни външният министър на Беларус Владимир Макей е информирал за това в разговор по телефона американския помощник-държавен секретар Уес Мичъл.

От 2008 г. САЩ нямат посланик в Беларус, а само временен шарже д'афер. Това се дължи на изострянето на отношенията между Минск и Вашингтон през 2007-2008 г., след като САЩ наложиха икономически санкции на концерна "Белнефтехим", напомня ТАСС.

Защо Лукашенко загърбва "вечния съюзник" Москва

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заплаши на 10 януари, че ще пренасочи търговията на страната с петрол и петролни продукти изцяло през балтийските страни. заедно с това предупреди, че отношенията на Беларус с Русия може да бъдат прекратени заради задълбочаващия се спор за субсидиите, предаде Ройтерс.

Москва държи Минск в геополитическата си орбита чрез енергийни субсидии и кредити, но планира постепенно да промени това, за да облекчи своята икономика, обременена от западните санкции заради анексирането на Крим през 2014 г., припомни агенцията. Тя подчерта, че изявлението на Лукашенко цели да разсее предположенията на руски и беларуски медии, че Русия иска да използва спора за субсидиите, за да притисне Беларус да се интегрира с Русия.

Властите в Минск отбелязват, че ще губят по 300-400 милиона долара годишно заради промените в руската данъчна политика и се опитват да получат компенсация. Русия твърди, че субсидиите струват на нейната хазна милиарди долари. През декември Москва прекрати преговорите и заяви, че размерът на компенсацията зависи от степента на интеграция между двете държави.

Минск иска да получи компенсация от Москва заради тези промени, които засягат петролния сектор и които ще доведат до по-високи цени на петрола за беларуските рафинерии. Беларус оцени загубите през 2019 г. по-конкретно на 383 млн. долара при цена $70 за барел, отбеляза ТАСС.

"Ако ръководството на Русия избере такъв път и да изгуби единствения си съюзник в западна посока, изборът е негов", каза Лукашенко, цитиран от беларуската агенция БелТА. Той заяви, че не е обсъждал бъдещо сливане на Беларус с Русия под ръководството на Владимир Путин. "По много, много причини, вие сами разбирате, е изключено обединяването на двете държави", каза президентът на Беларус".

Ройтерс припомня, че в края на миналата година Лукашенко се срещна два пъти с Путин и двамата се споразумяха да работят за изглаждане на разногласията. Беларус отдавна купува от Русия на занижени цени суров петрол и някои петролни продукти, които после реекспортира. Това помага на Лукашенко да държи властта четвърт век, като управлява икономиката по съветски модел.

За какво "обединение" става дума

Задава се аншлус на Беларус, казват не само опоненти на Кремъл, но и хора, спечелили неговото доверие. Главният редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов например сподели неотдавна размисли за "взаимопроникването" между икономическите, военните и политическите структури на двете страни. Отреждайки какви ли не съдби на Александър Лукашенко: от вицепрезидент на "обединената държава" до пенсионер в Крим. Венедиктов допуска впрочем и някоя "трагична история". Не е зле да се вслушаме в думите му - шефът на радио "Ехото на Москва" е persona grata в руските коридори на властта, нещичко подочува там и после го преразказва на любознателната аудитория, написа на 10 януари Юрий Фьодоров, от руската редакция на радио "Свобода", цитиран от БТА.

"Взаимопроникване" звучи по-прилично от "аншлус" или "анексия", но смисълът е все този. Русия поглъща Беларус, появява се нова държава и естествено й трябва нова конституция, която превръща Путин в пожизнен владетел. Това е най-разпространеното, но не и единствено обяснение за действията на Кремъл. Беларус е много важна за Москва от военно гледище. Това е държава с ключово положение в геополитическото пространство "между Русия и НАТО" - присъединяването й към Русия коренно ще промени стратегическата конфигурация в тази зона, ще засили руските позиции, съответно и заплахата за съседните страни, коментира Фьодоров.

Александър Лукашенко заяви, че днес не стои въпросът за обединението на Беларус и Русия в единна държава. "Президентът на Русия и аз категорично заявихме, че днес такъв въпрос не стои на дневен ред - за обединение", каза президентът, цитиран от агенция БелТА.

Лукашенко подчерта, че съюзът на Беларус и Русия може да се развива само на равноправна основа и че за това е нужна "волята и на двата народа - на Руската федерация и Беларус". "Това не е, защото Лукашенко го иска толкова, както се представя в Русия, а защото това са основополагащите принципи за изграждане на всеки съюз. Няма равноправна основа - няма съюз", категоричен е Лукашенко.

Каква е намислил Кремъл

Центърът за стратегически и външнополитически изследвания в Минск, близък до беларуското ръководство, посочи в доклад, че стратегията на Русия предвижда превръщане на Беларус "в източник на многобройни предизвикателства и заплахи за сигурността и стабилността на страните от НАТО и Украйна".Москва настоява за "неограничен едностранен достъп на руските Въоръжени сили на територията на Република Беларус, включително за да действат от нейна територия към трети страни". Минск е наясно с целта на Русия - да превърне Беларус в плацдарм за военна експанзия и "хибридна агресия" срещу Полша, Литва и Украйна.

Но Минск се възпротиви

"Нашите военни могат ефективно да действат, ако трябва, срещу всяка агресия и конфликт на територията на Беларус (. . .) Затова нямаме нужда от никакви бази", заяви Александър Лукашенко. И ако в Полша бъде създадена американска военна база, Беларус ще отвърне не с разполагане на руски войски в страната, а с разгръщане на собствени ракетни оръжия. Беларусите наистина започнаха да произвеждат по китайски лиценз ракети М20 (наречени там "Полонез"), чиято далекобойност може да се повиши до 500 километра. Според беларуски експерти Китай е потърсен, защото Русия не дава на Беларус модерни оръжия, разчитайки във военен план Минск изцяло да зависи от Москва. А Лукашенко по думите им убеждава САЩ да не засилват военното си присъствие в региона, не защото вижда опасност в това, а защото това ще отслаби позициите на Минск в преговорите с Кремъл за руска база, изтъква Юрий Фьодоров.

Какво отговаря Москва

Политиката на Москва за разширяване на стратегическото взаимодействие с Минск остава непоклатима, съобщи на 11 януари говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Беларус е наш надежден съюзник, партньор. Развитието на стратегическото сътрудничество с Минск е безспорно", каза Захарова, отговаряйки на въпрос за последните изявления на беларуския лидер.

"Това е залегнало по-специално в концепцията за външната политика на нашата страна. Смятаме, че все още може да се направи много в рамките на съюзната държава, за да се увеличи ефективността на този интеграционен формат. За тази цел е създадена подходяща руско-беларуска работна група", заяви говорителят на Министерство на външните работи на Русия.

Що се отнася до конкретните въпроси, които бяха повдигнати от президента на Беларус, а именно - снабдяването със селскостопански продукти, данъчните условия, автомобилния транспорт и много други - водят се преговори, в които са ангажирани ресорните агенции, каза Захарова.