През 2011 г. редица авторитарни правителства бяха свалени, напомня агенцията.

"Днес проучваме световните тенденции. И естествено ще нагодим и модернизираме своята политическа система", заяви беларуският лидер, цитиран по официалната агенция БЕЛТА.
Необичайни думи за Лукашенко, който управлява страната с желязна ръка от 1994 г. насам, забелязва АФП, цитирана от БТА.

"Според мен, трябва да се концентрираме върху политически реформи или реформи на политическата система в страната ни", добави президентът на Беларус, без обаче да уточни какви ще са те. Той подчерта, че реформите ще се провеждат постепенно след парламентарните избори тази година.

"Винаги трябва да изпреварваме бъдещите събития тук. Казвам го за пръв път, но от дълго време мисля по въпроса", заяви Лукашенко.

Западът наложи санкции на Беларус, която арестува все нови опозиционери след президентските избори през декември 2010 година. Лукашенко бе преизбран с над 80 на сто от гласовете, а наблюдатели отбелязаха ред значителни нарушения по време на вота.
Последваха големи демонстрации на опозицията. Двама от основните съперници на Лукашенко - Андрей Санников и Николай Статкевич, излежават в момента петгодишни присъди като организатори на масови безредици, напомня АФП.