Това пише в. "Индипендънт в статия, озаглавена "Кое е това момче със сив костюм? Коля Лукашенко - следващият беларуски диктатор", предаде БТА.

Но има нещо необичайно в спрягането на Коля Лукашенко за бъдещия президент на Беларус и то е, че Коля е само на 7 годинки. Лукашенко има двама големи сина, но е разделен със жена си, за която се предполага, че живее в кравеферма в беларуската провинция. Николай, или умалително Коля, се роди много по-късно и самоличността на майка му никога не беше разкрита пред обществото, пише авторът Шон Уолкър.

Детето се появи за първи път на обществено място, когато беше на около 4 годинки. Сега то присъства на почти всички държавни прояви. Коля може да бъде забелязан да се перчи на големите военни паради със златния си пистолет, докато армейските генерали са принудени да отдават почит на детето.

Сега Коля е неотлъчен придружител на баща си по време на не особено честите му пътувания в чужбина. Лукашенко обяви, че Коля може да му стане приемник на президентския пост миналата седмица по време на визита във Венецуела. Там двамата бяха посрещнати тържествено от президента Уго Чавес.
"Правилно акцентирахте върху присъствието на детето ми редом до нас. Това показва, че ние сериозно и здраво положихме основите на нашето сътрудничество и че след 20-25 години ще има някой, който да поеме юздите на това сътрудничество", посочи Лукашенко.

Коля - с русата си коса, подстригана късо отпред, но с дълги кичури отзад, беше пременен с лъскав сив костюм и вратовръзка и стоя прав през цялото време, докато двамата президенти говориха, но отклони поканата на Чавес да произнесе реч на свой ред.

Александър Лукашенко, когото наричат последния диктатор на Европа, не е добре дошъл в повечето европейски столици и поддържа връзки с редица страни, които са против американското влияние в света, по-специално Венецуела, Сирия и Либия от времето на Муамар Кадафи. Лукашенко посети също Куба и Еквадор по време на последното си пътуване и подписа множество споразумения за търговия и партньорство.
"Ние ще говорим за новите проекти, с които ще раздразним нашите врагове и неприятели, никой няма да ни спре по този път. Това е моят отговор на всеки, който има съмнения относно онова, което вършим. Нашата страна ще направи всичко, което иска Чавес", каза Лукашенко по време на визитата си във Венецуела.

Той е президент на Беларус от 1994 г. и беше преизбран на този пост в края на 2010 г. - вот, който според много наблюдатели беше фалшифициран. След изборите милицията на Лукашенко за борба с безредиците смаза демонстрациите и повечето от хората, които протестираха срещу преизбирането му, бяха хвърлени в ареста. Основният му опонент Андрей Саников едва неотдавна беше освободен от затвора.
Самият Лукашенко се оплака, че страната му страда от такъв излишък на демокрация, че от нея на човек му се повдига.