За кандидата на Либерално-демократическата партия Сергей Гайдукевич са гласували 3,32 процента от избирателите, за представителя на гражданската кампания "Говори истината" Татяна Короткевич - 4,42 процента, и за председателя на Беларуския патриотичен фронт Николай Улахович - 1,67 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Избирателната активност е била 87,2 процента.

Най-голяма е била активността във Витебск, на север, където са гласували над 91 процента от избирателите, а най-ниска в столицата Минск - 73,33 процента, се добавя в съобщението, качено на сайта на комисията.

"Лукашенко сам свика изборите, сам посочи конкурентите си и сам определи колко процента да получи", заяви Вадим Венярски, участник в опозиционен протест след затварянето на избирателните секции.

Дори преди вчерашното гласуване в бившата съветска република Централната избирателна комисия съобщи, че 36 на сто от 7-те милиона регистрирани избиратели са пуснали бюлетините си през петте дни на предварително гласуване.
Опозиционните лидери осъдиха ранното гласуване като идеален инструмент за фалшифициране на резултатите.

"За нас е необичайно да установим, че в някоя страна може да се гласува толкова много дни", каза за АП Джеймс Уолш, който оглавява делегацията от наблюдатели на Парламентарната асамблея на ОССЕ. За повечето демокрации е предизвикателство да накарат гражданите да гласуват."

Уолш добави, че наблюдателите имат някои въпроси за сигурността на избирателните урни - проблем, за който алармира и опозицията.

Преди гласуването Лукашенко заяви, че би било лош сигнал, ако получи по-малко гласове от предишните избори през 2010 г., които спечели със 79,65 процента.
"Това ще означава, че хората започват да се отдръпват и са недоволни от политиката ми", каза той, преди да пусне бюлетината си в Минск.

61-годишният Лукашенко се появи в избирателната секция с 11-годишния си син Николай, който беше облечен в същия костюм и носеше същата вратовръзка като баща си.

Срещу Лукашенко се състезаваха трима кандидати - лидери на две проправителствени партии и малко известна опозиционна активистка. Видни опозиционни фигури се отказаха от участие в изборите, които според тях са пълен фарс, съобщава АП.

Светлана Алексиевич, беларуската писателка, получила тазгодишната Нобелова награда за литература, бе сред критиците на изборите. На пресконференция в Берлин тя заяви, че за Лукашенко не е важно как се гласува. "Както Сталин казваше, не е важно как гласуват, а кой брои гласовете", добави тя.

За 21 години управление Лукашенко смаза опозицията и си спечели имидж на силен лидер, гарантиращ ред и стабилност, коментира АП.

"О, животът ни е труден, но Лукашенко ни обещава стабилност и мир", заяви 68-годишната Тамара Крилович, цитирана от АП. "Вижте какво донесе демокрацията в Украйна - война и бедност."

Лукашенко запази до голяма степен контролираната от държавата съветски тип икономика с помощта на евтин руски газ и западни заеми. Нереформинарана икономика издиша, но все пак осигурява хляб на трапезата на пенсионерите и на работниците в непечелившите предприятия.

ОССЕ: Изборите не отговарят на демократичните стандарти

Президентските избори в Беларус не отговарят на демократичните стандарти, заявиха международни наблюдатели.
"Ясно е, че Беларус има да извърви още доста път, докато изпълни демократичните си ангажименти", каза Кент Херщет, ръководителят на наблюдателската мисия за изборите в Беларус на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Беларуските власти създадоха неравностойна предизборна среда, в която границата между кандидатурата на Лукашенко и интересите на държавата бе размита, каза още ръководителят на мисията на ОССЕ, цитиран от Асошиейтед прес.