Ветеранът от левицата Андрес Мануел Лопес Обрадор положи клетва като президент на Мексико вчера, обещавайки радикални промени в страната, бореща се с насилието на бандите, хронична бедност и корупция, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Първият представител на левицата, заемащ президентски пост от едно поколение насам, изтъкна в речта си на церемонията в долната камара на парламента, че десетилетията на управление на "неолиберални правителства" са оставили катастрофално наследство.

"Трансформацията, започваща от днес, ще бъде мирна и методична, но в същото време радикална, защото ще сложим край на корупцията и безнаказаността, които пречат на възраждането на Мексико", заяви Лопес Обрадор.

На церемонията по встъпване в длъжност присъстваха десетина предимно латиноамерикански държавни и правителствени ръководители, сред които кубинският президент Мигел Диас-Канел и испанският крал Фелипе Шести, предаде ДПА. Сред гостите бяха американският вицепрезидент Майк Пенс и дъщерята на президента Доналд Тръмп, Иванка.

Над 70 хиляди души се събраха снощи на площад Сокало в центъра на столицата Мексико, за да отпразнуват встъпването в длъжност на президента Лопес Обрадор, съобщи телевизия "Телевиса", цитирана от ТАСС.