Британският премиер Риши Сунак засили войната си на думи с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис и заяви, че премиерът на Гърция се е опитал да "позира" по въпроса за скулптурите от Партенона и е нарушил обещанието си да не повдига темата по време на отменената им среща вчера, съобщи Асошиейтед прес.

От своя страна Мицотакис каза, че спорът му със Сунак е привлякъл международен интерес към темата за скулптурните фризове от античния атински храм, голяма част от които се намират в Британския музей в Лондон - т.нар. Мрамори на Елгин. От 40 години Гърция води кампания за връщането им в Атина.

В понеделник Сунак неочаквано отмени планираната за вторник среща с гостуващия гръцки премиер, след като в интервю за Би Би Си той изрази намерение да постави отново темата пред британския си колега.

Във времето за парламентарен контрол в Камарата на общините Сунак каза, че "беше ясно, че целта на срещата не е да бъдат обсъдени съществени въпроси за бъдещето, а по-скоро да се позира и да се отворят отново проблеми от миналото".

Британският премиер заяви, че Мицотакис се е отметнал от обещание да не говори публично за скулптурите от Партенона по време на посещението си. "По въпроса бяха дадени определени уверения на нашата страна и те бяха нарушени. Когато хората поемат ангажименти, те би трябвало да ги спазват", заяви Сунак.

От своя страна гръцкото правителство отрече да е давало подобни обещания.

Лидерът на британската опозиция Киър Стармър отправи критика към Сунак, че се е опитал да унизи гръцкия лидер. "Аз обсъдих с гръцкия премиер икономиката, сигурността, миграцията. Също така му казах, че ние не бихме променили закона по отношение на Мраморите. Не беше толкова трудно, господин министър-председател", каза лидерът на лейбъристите.

Според гръцкия премиер отмяната на срещата с британския му колега няма да засегне дългосрочно гръцко-британските отношения

При срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза, че отмяната от британския премиер Риши Сунак на среща им в Лондон няма да засегне гръцко-британските отношения в дългосрочен план. Той добави, че тези отношения имат значителна историческа дълбочина, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Снимка: АНА-МПА/ БТА

Мицотакис също така каза, че отмяната на срещата има положителна страна "в това, че справедливото искане на Гърция за повторното събиране на мраморите (скулптурите - бел.ред.) от Партенона придоби още по-голяма публичност не само в Обединеното кралство, но и в световното обществено мнение".

От своя страна, Сакеларопулу каза, че Партенонът е символ не само на класическия период, но е важен за планетата, за световното културно наследство, защото е символ на демокрацията и философията.

"Събирането на мраморите е искане на страната почти от основаването на гръцката държава... и такова, което през последните години - и считам това за много важно - срещна разбирането и признанието на международното обществено мнение, на британското общественото мнение. И това е може би най-голямата печалба. Има някои въпроси, които не се решават автоматично, а трябва време", каза тя.

Мицотакис се срещна със Сакеларопулу за редовния месечен брифинг на гръцкия президент от премиера.