Отказът на премиера на Великобритания Риши Сунак да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Лондон показва липса на уважение не само към Мицотакис, но и към цяла Гърция, отбеляза правителственият говорител Павлос Маринакис, цитиран от гръцката телевизия Скай.

Срещата на министър-председателят на Великобритания Риши Сунак с гостуващия в Лондон гръцки премиер Кириакос Мицотакис трябваше да се преведе днес.

"Не е нещо обичайно. Търсим подобен предишен прецедент, но не намираме. Срещата с гръцкия министър-председател беше отменена от британския премиер и подозираме очевидното - че той е бил раздразнен от изявленията с постоянните позиции на страната по въпроса за връщането на скулптурите от Партенона", заяви Маринакис.

Той поясни, че гръцкото правителство има добри отношения с Великобритания и не би искало въпросът да ескалира или да се разглежда като "генерална криза".

По отношение на музейните експонати Маринакис подчерта, че "преговорите са между гръцката държава и Британския музей и са в развитие".

В същото време гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис избегна да коментира отмяната на срещата между двамата лидери, но спомена, че не смята, че причината се скрие във въпроси, свързани със скулптурите. Независимо от това, той подчерта, че въпросът за връщането на скулптурите на Партенона е принципен и трябва да бъде обсъден, но добави, че "това не е единственият въпрос, който дойдохме да обсъдим".

Скай посочва, че отмяната на срещата между Мицотакис и Сунак е станала известена непосредствено след като гръцкият премиер се е срещнал с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, който засега изглежда си е осигурил комфортна преднина пред Риши Сунак в политическата изборна надпревара.

Смята се, че позициите на Стармър за музейните експонати са по-благоприятни за Гърция, тъй като опозиционният лидер е заявил, че ако спечели следващите британски избори, няма да застане на пътя на взаимно приемливо споразумение между гръцкото правителство и Британския музей.

По повод отменената среща на Сунак по-рано Мицотакис заяви: "Изразявам разочарованието си от това, че британският премиер отмени планираната ни среща няколко часа преди тя да се осъществи. Гърция и Великобритания са свързани с традиционни връзки и рамката на двустранните ни отношения е изключително широка. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с британския си колега, заедно с големите предизвикателства на международната обстановка: Газа, Украйна, климатичната криза, миграцията. Който вярва в правилността и правотата на позициите си, не се страхува никога от обмяна на аргументи".

Атина отдавна настоява за връщането на скулптурите от Партенона, които са били изнесени от Гърция в началото на 19 век от лорд Елгин в качеството му на британски посланик в Османската империя.

Преди два дни Мицотакис сравни сравни притежанието на мраморите на Елгин от страна на Британския музей с това картината "Мона Лиза" да бъде разрязана на две, предаде ДПА.

По негови думи точно това се е случило със скулптурите от Партенона и по тази причина Гърция продължава да лобира за сделка, която по същество би представлявала партньорство между Гърция и Британския музей, но би позволила скулптурите да бъдат върнати в Гърция, където хората да им се наслаждават в първоначалната им подредба.

На свой ред говорител на Сунак заяви, че Британското правителство "няма никакви планове да промени закона, който забранява скулптурите от Партенона да напуснат окончателно Британския музей" и смята, че "лондонската институция е правилното място" за тяхното експониране.