Британският външен министър Доминик Рааб заяви днес, че решението на Беларус да изгони двама британски дипломати е "напълно неоправдано".

"Изгонването на двама дипломати на Великобритания от Беларус заради законно наблюдение на протестите е напълно неоправдано", заяви той в Туитър, цитиран от Ройтерс и БТА.

"(Беларуският лидер) Лукашенко не може да скрие потискането на собствения си народ. Единственият път напред е свободни и честни избори и търсене на отговорност от виновните за насилието срещу демонстранти", добави Рааб по адрес на президента Александър Лукашенко, срещу когото в последните месеци се надигна невиждана вълна на недоволство.

Вчера Беларус обяви двама британски дипломати за пресона нон грата заради "несъвместими с техния статут дейности на територията на страната". От Минск обаче заявиха, че не затварят по никакъв начин вратите за диалог с Великобритания. Решението касае единствено двамата дипломати заради техните "подривни дейности".

Медии съобщиха, че това са заместник-посланикът Лиза Тамвуд и военното аташе Тимъти Уайт Бойкът. Двамата вече са напуснали Беларус.