Китай съобщи днес, че от 31 януари няма да признава британските национални отвъдморски паспорти (British National Overseas passports (BNO)) на хонконгски жители като валиден документ за пътуване или за самоличност, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на китайското министерство на външните работи.

Решението беше взето в момент на остър спор между Пекин и Лондон заради план на Великобритания да даде възможност на милиони жители на китайския специален административен район да получат британско жителство и в крайна сметка гражданство.

Съобщението на китайското външно министерство създава допълнителна несигурност около плана малко след като Великобритания каза, че ще започне да приема заявления за БНО визи от неделя.

Според плана близо 5,4 милиона хонконгски жители може да имат право да живеят и работят във Великобритания в продължение на пет години, а после да кандидатстват за гражданство.

Търсенето на подобна възможност значително нарасна, след като миналата година Пекин наложи нов закон за националната сигурност в бившата британска колония след продължили месеци продемократични протести.

"Опитът на британската страна да превърне голям брой хонконгци във втора категория британски граждани напълно променя характера на първоначалното разбиране на двете страни за БНО", каза говорител на китайското външно министерство.

"Този ход сериозно накърнява суверенитета на Китай, представлява значителна намеса в делата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай и сериозно нарушава международното право и основните норми на международните отношения", заяви говорителят.

"Китай вече няма да признава т.нар. БНО паспорт като документ за пътуване и удостоверяване на самоличност от 31 януари и си запазва правото да предприеме допълнителни мерки", каза той.

Много хонконгци имат голям брой паспорти и не е ясно какво въобще може да направи китайското правителство, за да попречи на хора да влизат във Великобритания чрез плана за БНО визи.

"Много съм горд, че въведохме тази нова възможност за притежатели на БНО паспорти да живеят, работят и създават свой дом в нашата страна", заяви британският премиер Борис Джонсън.

"По този начин ние почитаме нашите дълбоки исторически и приятелски връзки с хората в Хонконг и подкрепяме свободата и автономията - ценности, високо ценени както от Великобритания, така и от Хонконг", каза той.