Жителите на Хонконг подават масово заявления за паспорти, които могат да им позволят да се преместят в Обединеното кралство. Пред офисите на куриерската компания Ди Ейч Ел се образуваха опашки от желаещи да изпратят документи в Обединеното кралство, за да си извадят или подновят специалните британски паспорти, които се издават на жителите на Хонконг.

Асошиейтед прес разговаря с един от чакащите на опашка хора - 40-годишен мъж на име Питър Чан, чийто паспорт е изтекъл през 2004 година, предаде БТА. Чан заяви, че се тревожи заради приетия от Китай закон за националната сигурност на Хонконг и затова иска да поднови паспорта си.

Британските паспорти, които се издават на жителите на Хонконг, им дават право да останат в Обединеното кралство за шест месеца без виза. Но Великобритания планира да разреши по-дълго оставане и варианти, които могат да предложат възможност за получаване на гражданство, отбеляза АП, като се позова на британския министър на вътрешните работи Прити Пател.

Миналия четвъртък Китай реши да приеме закон за националната сигурност на територията на специалния си административен район. Критици и правозащитници се опасяват, че той ще бъде използван за потушаване на политическо инакомислие. Според принципа "Една страна, две системи", залегнал в споразумението между Китай и Великобритания от 1997 г., бившата британска колония запазва до 2047 известна автономия от Пекин. Редица наблюдатели, критици на проекта, обаче смятат, че той заобикаля законодателния съвет на Хонконг и с това Пекин нарушава договора.

Полицията в Хонконг отхвърли днес молбата за провеждане на ежегодното бдение със свещи за отбелязване на годишнината от смазването на протестите от 1989 г. на площад "Тянанмън".

За пръв път от 30 години бдението в Хонконг, в което традиционно участват много хора, няма да се състои. С него се отбелязва годишнината от военните репресии срещу продемократични активисти на пекинския площад на 4 юни 1989 г.

Полицията съобщи в писмо до организаторите, че такава демонстрация ще наруши правилата за социално дистанциране, които забраняват събирания на повече от осем души. Организаторите изразиха разочарование и призоваха хората да запалят свещи индивидуално и да запазят минута мълчание.

"Ковид-19 не трябва да бъде използван като извинение за потъпкването на свободата на словото", каза Джошуа Розенцвайг, зам.-директор на Амнести интернешънъл за Източна и Югоизточна Азия.