Над четири месеца след парламентарните избори в Ирландия, ирландските депутати избраха днес лидера на центристката партия Фина фойл - Михол Мартин, за нов премиер на страната, предадоха световните агенции.

Депутатите заседаваха заради коронавирусната пандемия не в парламента, а в конгресен център в Дъблин, за да могат да спазят правилата за социална дистанция. На специалното заседание Мартин беше подкрепен от 93 парламентаристи срещу 63 против него. Сега Мартин ще отиде в президентството, за да бъде официално номиниран от държавния глава - Майкъл Хигинс.

Мартин ще управлява безпрецедентна трипартийна коалиция, съставена от неговата партия Фина фойл, от нейния традиционен противник, центристката партия Фина гейл и от Зелените. Зелените с лидер Еймън Райън за втори път ще участват в управлението на Ирландия.

До трипартийното коалиционно споразумение се стигна след няколко месеца на преговори след изборите. Вчера членовете на трите партии трябваше да го одобрят и те го подкрепиха.

Съгласно споразумението ще има ротация на премиерския пост. Мартин ще ръководи кабинета до декември 2022 г. После той ще отстъпи поста на Лио Варадкар, който беше досегашен премиер и лидер на Фина гейл.

На изборите през февруари Фина фойл и Фина гейл бяха с почти изравнени резултати. Първата получи 38 места в 160-местния парламент, а втората 35 места. Двете партии решиха да се обединят, но им трябваше подкрепата и на 12-те депутати от Зелените, за да достигнат прага за парламентарно мнозинство от 80 места.

С лявоориентирана програма Шин фейн, която иска обединение на Ирландия и Северна Ирландия, спечели най-много проценти на изборите (24,5 процента). Но тъй като не беше излъчила достатъчно кандидати, тя остана втора политическа сила в парламента с 37 места.

След избирането си днес за премиер Михол Мартин каза, че негов приоритет в идните месеци ще бъде управлението на коронавирусната криза. Той заяви, че борбата с коронавируса не е приключила и че всички трябва да са готови да се справят с евентуална нова вълна.