Лаура Кьовеши бе одобрена днес от Съвета на ЕС за европейски главен прокурор. Новината съобщиха представители на групата на Зелените в Европейския парламент, предаде БТА.

Кандидатурата на Кьовеши е събрала достатъчно мнозинство по време на заседание на Комитета на постоянните представители в ЕС на страните членки, потвърди Марко Руонала, говорител на финландското ротационно представителство на ЕС.

Говорител на Европейската комисия уточни, че с това процедурата не приключва. По неговите думи е очевидно, че има напредък във възстановените преговори между Съвета на ЕС и Европейския парламент.

Кьовеши е единственият кандидат за поста на този етап от процедурата. Тя бе по-рано ръководител на румънската антикорупционна прокуратура.

Европейският парламент вече спря избора си на Кьовеши.

С днешното решение на посланиците в Съвета на ЕС се очертава единодушие между институциите. Кьовеши може да бъде назначена след официалното обявяване на края на междуинституционалните преговори.

По-рано Съветът на ЕС имаше свой кандидат - французинът Жан-Франсоа Бонер, но през юли Париж оттегли кандидатурата му и обяви, че е готов да подкрепи Кьовеши.

Социалдемократите, които управляват в Румъния, дълго време водеха кампания за дискредитирането на Кьовеши, която е много популярна сред обществото, но е критикувана от част от политическата класа. На свой ред президентът Клаус Йоханис твърдо я подкрепя. Румънски медии изразяват предположение, че президентът на Румъния е помолил лично посланика на страната в ЕС Луминита Одобеску да гласува за Кьовеши. 

Евродепутатът от групата на "Зелените/Европейски свободен алианс" Саския Брикмон, докладчик в сянка по досието, заяви че ролята на европейския главен прокурор е ключова в борбата с измамите и с корупцията в ЕС и ще бъде укрепена от опита и решимостта на Кьовеши.

Брикмон отбеляза, че Кьовеши е постигнала значими резултати като директор на управлението за борба с корупцията в Румъния въпреки опитите на социалистическото правителство за намеса в работата ѝ.

"Днешното решение е реабилитация за Кьовеши и удар в лицето на румънското правителство, което я уволни и подложи на гонения", заяви Брикмон, цитирана от БНР.

Главният прокурор на ЕС разполага само с един мандат от седем години.

Новата европейска прокуратура ще бъде независим орган, натоварен с борбата с престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, като корупцията или трансграничните измами с ДДС за над 10 милиона евро.