Съдийската секция в рамките на румънския Висш съвет на магистратурата заяви днес, че има натиск от страна на европейски официални представители върху съдията, който разглежда обжалването на Лаура Кодруца Кьовеши срещу наложения й съдебен контрол, предаде Аджерпрес.

Бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши съобщи днес, че Върховният касационен съд е приел обжалването й и е отменил всички мерки за неотклонение, които й бяха наложени в рамките на дело, образувано срещу нея от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система, съобщава Аджерпрес.

"Прие се контестацията, която формулирах, и се разпореди да бъде премахната мярката съдебен контрол", заяви Кьовеши пред журналисти след съдебнотоо заседание. Тя посочи, че са отменени всички наложени й мерки в рамките на съдебния контрол. "Сега мога да напускам страната, отменен е съдебният контрол, отменени са всички мерки", посочи тя.

Освен да напуска страната, Кьовеши имаше и забрана да говори пред медиите за делото, по което е разследвана. Също така й беше забранено да упражнява дейност като прокурор в рамките на Главната прокуратура, напомня Аджерпрес.

В писмо, публикувано на сайта на Висшия съвет на магистратурата, се посочва, че "съгласно компетенциите, определени от договорите на ЕС, независимостта на правосъдието се гарантира съгласно конституционните механизми на страните членки, а в посочения случай се създава нелегитимен натиск върху съдиите и съдебните институции в Румъния".

В текста се отбелязва, че изявленията и действията на европейски лидери като Манфред Вебер, Ги Верхофстат и Антонио Таяни са в състояние да окажат натиск върху националния съдия, натоварен да реши случая - "намеса, водеща до подкопаване на независимостта на правосъдието".

Бившата ръководителка на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС, е разследвана от Отдела за разследване на престъпленията в съдебната система по обвинения в злоупотреба със служебно положение, получаване на подкуп и лъжесвидетелстване.

В рамките на делото й беше наложен съдебен контрол и забрана да напуска страната.

Редица европейски официални представители изразиха подкрепата си към Кьовеши и призоваха тя да бъде оставена свободно да участва в избора на европейски главен прокурор.

Кьовеши съобщи днес, че Върховният касационен съд е приел обжалването й срещу наложената й мярка за неотклонение и е отменил съдебния контрол.