Правителството на Косово взе решение на днешното си заседание да въведе визи за всички граждани на Русия, които искат да влязат или да използват страната за транзитно преминаване по какъвто и да е начин, предаде кореспондентът на МИА от Прищина, цитира БТА.

Премиерът Албин Курти заяви, че руските граждани с редовни, служебни и дипломатически паспорти, както и тези, които имат биометрично разрешение за пребиваване, издадено от страните от Шенгенската зона, са длъжни в бъдеще да се снабдят с косовска виза, било за влизане, за преминаване или за престой в Косово.

Представяйки предложението, което беше прието на днешното правителствено заседание, заместник-министърът на външните работи Лиза Гаши подчерта, че предложената мярка е в съответствие с последното решение на Европейския съюз относно визите за руски граждани.

"За гражданите на Руската федерация се изисква виза при влизане в Република Косово - без изключения. Това предложение на министерството на външните работи е в съответствие с международните задължения, поети от Косово в съответствие с последното решение на ЕС за отмяна на споразумението за улесняване на получаването на шенгенски визи за руските граждани", заяви Гаши.