Руската журналистка от "Комсомолская правда" Дария Асламова е била задържана от косовските власти на границата със Сърбия по подозрение, че е шпионин. тя е била освободена през нощта, а в 4 часа сутринта самостоятелно стигнала до границата със Сърбия. В момента Асламова се намира в град Рашка в западната ни съседка, а министърът на вътрешните работи на Косово я обяви за персона нон грата.

"Много страни потвърдиха, че тя е шпионирала за руското военно разузнаване и се преструва на журналистка", беше съобщено в прессъобщение от името на вътрешния министър Джелал Свечля. Той публикува в профила си във "Фейсбук" снимки на Асламова заедно с руския външен министър Сергей Лавров и със сирийския президент Башар ал Асад.

"Нейният опит да влезе в страната, съвпадащ със събитията в северната част на страната, е явно доказателство, че Русия се присъединява към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на нашата страна", добави Свечля по повод броженията сред косовските сърби заради разпореждането на Прищина да премахнат сръбските регистрационни табели на колите си и да ги сменят с косовски.

Ройтерс посочи, че не може да потвърди от независим източник обвиненията на косовския вътрешен министър.

По-късно Асламова бе цитирана от своето издание - московският таблоид "Комсомолская правда", че е била освободена и сега пребивава в град Рашка, Сърбия. Тя съобщила на своята редакция, че е била освободена през нощта и в 4 часа сутринта самостоятелно стигнала до границата със Сърбия. По думите ѝ там била разпитвана от сръбските граничари защо няма в паспорта си отметка за депортация.

Последва гневна дипломатическа реакция от Русия. Тъй като страната не признава независимоста на Косово, официалната позиция дойде от посолството в Белград.

"Задържането на руската журналистка от в. "Комсомолская правда" Дария Асламова е поредната провокация на "непризнато Косово" и пример, сочещ, че Прищина изцяло пренебрегва базови демократични принципи, включително свободата на медиите", се казва в разпространено днес изявление.

"На 6 август 2022 г. на административната линия между Централна Сърбия и Автономната област Косово и Метохия косовоалбанските "силови структури" задържаха руската журналистка Д. М. Асламова, специален кореспондент на вестник "Комсомолская правда". Под измислени предлози косоварите не пропуснаха Д. М. Асламова на територията на областта и отправяйки й абсурдни обвинения в "работа за руските спецслужби", я държаха и разпитваха в течение на няколко часа, като й забраниха да използва мобилния си телефон и й отнеха за обиск всички лични вещи. Посолството незабавно информира за станалото намиращите се в областта международни организации, по-специално действащата според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН Временна административна мисия на ООН в Косово (ЮНМИК), а също така - чрез постоянното представителство на Руската федерация към ООН в Ню Йорк - директно секретариата на ООН", се казва в изявлението на руската мисия в Белград.

Руските дипломати призоваха секретариата на ООН, ЮНМИК, мисията на ОССЕ в Косово, мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и "ресорните международни организации незабавно да дадат на станалото съответната публична оценка".

В отговор министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля наля още масло в огъня, като обяви за Дария Асламова за персона мнон грата. В съобщението, направено в профила на Свечля във Фейсбук се посочва, че Асламова има забрана да влиза в Косово за 5 години.

Всеки, който с определени цели или директиви нарушава или се опитва да дестабилизира страната ни, без съмнение ще се изправи пред силата на законите на Република Косово, пише Свечля.

Косово обяви независимост през 2008 година и е признато от над 100 страни. Сърбия и Русия обаче не признават косовската независимост.