Тревожни съобщенията идват от Косово и Сърбия. Сръбските медии съобщават, че един сърбин е бил ранен близо до граничния пункт Ярине, а пунктът е блокиран от косовските власти. Сръбски протестиращи се събраха на същото място в град Косовска Митровица и строят барикади. Спецасти са блокирали моста, който разделя града на северна сръбска и южна албанска част.

Има съобщения за стрелба в община Зубин Поток в селото близо до ГКПП Бърняк, пише danas.rs.

Също така се съобщава, че Сърбия стяга армия към границите на Косово, включително бойни самолети. Същевременно обаче сръбското министерство на отбраната отрече участие на армията.

Новата порция напрежение идва в навечерието на пререгистрацията на автомобилите. В съобщение на косовското правителство от 29 юни се посочва, че тя ще започне от 1 август и ще продължи до 30 септември.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално, предаде днес БТА, като се позова на местни меди.

Той добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

На пресконференция в Белград днес Вучич каза, че иска да помоли всички, включително сърбите в Косово, да не правят нищо, което може да доведе до конфликт.

"Но аз моля представителите на могъщите и силни страни, които признаха независимостта на Косово, да вземат предвид международното право и ситуацията на място и да не позволяват на своите подопечни да предизвикат конфликт. Това е голямата ми молба. Ние ще се молим за мир и ще се стремим към мир", подчерта Вучич.

Той добави, че в противен случай "ние няма да се предадем и Сърбия ще победи". "Ако те се осмелят да преследват сърби, да малтретират, да убиват сърби, Сърбия ще победи. Това е всичко, което имам да кажа", посочи Вучич.

Малко предистория

През 2011 г. Косово и Сърбия постигнаха споразумение, съгласно което косовските власти ще издават регистрационни табели, обозначени с "RKS" (Република Косово), или само "KS" (Косово) като отстъпка спрямо отказа на Сърбия да признае бившата си провинция за държава, напомня сайтът "Болкън инсайт", цитиран от БТА.

Този ход имаше за цел да насърчи сърбите в Северно Косово да започнат да използват номера, издадени от Косово. През 2016 г. Косово удължи валидността на номерата KS с още пет години и направи издадените от Сърбия регистрационни табели за косовските градове незаконни.

Въпреки това, в общините в северната част на Косово, където по-голямата част от населението е сръбско, винаги е било възможно да се управляват автомобили с регистрационни номера с означение KM (Косово и Метохия), издадени от Министерството на вътрешните работи на Сърбия, което противоречи на Брюкселското споразумение, посочва "Serbia posts English".