Барикадите, поставени от косовски сърби на девет различни места в северната част на Косово, вече са напълно премахнати. Свободата на движение е възстановена, работят граничните пропускателни пункотев Ярине" и "Бърняк" на границата между Косово и Сърбия, съобщи снощи в профила си във Фейсбук косовският министър на вътрешните работи Джелял Свечля.

По думите ме, за да бъде запазена стабилността в страната и региона, след премахването на барикадите, косовското правителство отлага за 1 септември 2022 г. прилагането на решенията си за личните документи и автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, а ползвани в Косово.

"Използвам възможността да благодаря на нашите международни партньори за правилното разбиране на ситуацията и за конструктивното отношение. Ние оставаме ангажирани със стабилността и днешното ни решение вече го доказва. Нашите действия като държава са напълно законни и в рамките на всички наши механизми ще действаме в пълно изпълнение на Конституцията на Република Косово", написа още вътрешният министър.

Косовските сърби блокираха в неделя пътищата към двата гранични пункта със Сърбия в знак на протест срещу решението на косовското правителство от първи август да им се издава "входно-изходен документ", заменящ на територията на Косово личните им карти, издадени в Сърбия. Също така от първи август трябваше автомобилните регистрационни табели, издадени в Сърбия, да бъдат сменени с косовски.

След среща с партньори от ЕС и САЩ косовското ръководство реши в неделя да отложи, планираните промени, ако косовските сърби премахнат блокадите.

Преди вдигането на блокадите от 31 юли в полунощ косовските власти започнаха да издават на граничните пунктове, без Ярине и Бърняк, документи за влизане и излизане на всички, които имат сръбски лични карти. От неделя, 31 юли в полунощ до понеделник, 1 август на обяд, над 1500 такива документа са издадени на девет гранични пункта в Косово, съобщи министър Свечля, цитиран от сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Говорителят на ЕС Петер Стано потвърди, че институциите на ЕС и страните членки следят "със загриженост" развитието на събитията в Косово. Той потвърди, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да продължат в Брюксел диалога между Косово и Сърбия.