Консервативната партия на Борис Джонсън печели абсолютно мнозинство с 365 от общо 650 места в Камарата на общините. Това показват окончателните резултати от вчерашните предсрочни парламентарни избори, съобщиха осведомителните агенции.

Победата осигурява на консерваторите най-голямото мнозинство в Камарата на общините след третата поредна победа на Маргарет Тачър през 1987 г.

След преброяването на всички гласове опозиционната Лейбъристка партия печели 203 места, Шотландската национална партия - 48, а партията "Либерални демократи" - 11 места.

Избирателната активност е била 67,23 процента, а общият брой на гласувалите е 31 897 000 души, според в. "Дейли телеграф". В избирателния район Източен Дънбартъншър, където лидерът на либералдемократите Джо Суинсън загуби срещу кандидатът на Шотландската национална партия Ейми Калахан, избирателната активност е била 80,38%.

Борис Джонсън се върна в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10 след като се срещна с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец. Срещата с кралицата е част от конституционен ритуал, чрез който монархът възлага на победителя в парламентарни избори да състави правителство.

Джонсън днес отправи призив към британците да се обединят и да оставят в миналото разделенията около Брекзит, предаде Ройтерс. Премиерът призова всички да приемат действителността и да загърбят неразбирателствата.

Ние ще се обединим, ще постигнем повече, като сплотим Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще се заедно, ще вървим напред и ще разгърнем потенциала на цялата страна, като създаваме възможности за всички, изтъкна Джонсън.

Той каза, че иска да се обърне и към тези, които не са гласували за консерваторите и за него, към тези, които са искали и вероятно още искат да останат в Европейския съюз. "Искам да знаете, че нашето правителството никога няма да пренебрегне вашите добри и положителни чувства на топлина и симпатия към европейските държави", подчерта британският лидер.

Мантрата на британския премиер по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, беше посланието "да приключим с Брекзит", която целеше да канализира недоволството на избирателите от патовата ситуация в британския парламент по въпроса. Подходът му сработи, отбелязва Ройтерс.

Освен традиционната стратегия на привличане на избирателите от райони, които не винаги гласуват за опозиционната Лейбъристка партия, Джонсън искаше да нанесе удар по традиционните й бастиони, с надеждата да привлече подкрепата на хора, които никога преди не са гласували за Консервативната партия - но за които Брекзит е станал по-важен от традиционните партийни предпочитания.

Посланията преди изборите се фокусираха предимно върху Брекзит и не толкова върху вътрешната политика. Обещанията на Джонсън все пак включваха намаляване на имиграцията и пренасочване на средствата, които Великобритания иначе би платила на ЕС, за обществени услуги в страната, включително здравеопазването. По време на предизборни изяви той беше обвинен, че обещава фантастични неща. Някои гласоподаватели обаче заявиха, че планират да гласуват за Консервативната партия, дори и да не вярват на обещанията му.

Джонсън неведнъж е казвал, че причините за всички неизпълнени обещания е парламентът, а не той.