Антиправителствените протести във Франция "създадоха чудовище", каза френският вътрешен министър Кристоф Кастанер, цитиран от БиБиСи (BBC). И предупреди, че "радикалните елементи" могат отново да проникнат сред "жълтите жилетки" по време на протестите им през уикенда.

Туристическите обекти в Париж ще бъдат затворени в събота поради опасения от нови погроми. Затворена ще е Айфеловата кула.

Протестите започнаха преди три седмици, първоначално срещу планираното увеличаване на данъците върху горивата, но се разшириха заради други проблеми във френското общество, включително образователните реформи.

Кастанер каза, че този уикенд ще бъдат въведени в действие "мащабни мерки за сигурност".

Френският министър-председател Едуар Филип съобщи вчера, че 89 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна в събота, за когато се очакват нови протести. В Париж ще има 8000 служители на силите за сигурност и бронирана техника.

"Изправени сме пред хора, които не идват да протестират, а да рушат и искаме да разполагаме със средства да не им дадем свобода на действие", каза снощи Филип по телевизия Те Еф1.

Парижката полиция призова магазините и ресторантите на Шанз-Елизе да бъдат затворени, някои музеи - също.

Правителството вече даде заден като обяви, че се отказва от въвеждането на непопулярното увеличение на данъка върху горивата (за да се проведат дебати, а и то не било включено в бюджета за догодина), но недоволството не спира, а дори се разширява.

Местни медии съобщиха за протести в източната част на страната. Един студент е бил ранен след демонстрация в град Монбелиар, на около 13 километра от границата с Швейцария. Полицай е сериозно ранен при студентски протест в Милуз, според френския телевизионен оператор BFMTV.

Агенция АФП предаде, че властите са иззели 28 взривни устройства тип коктейл Молотов и други три самоделни бомби от протестиращи "жълти жилетки" в южната част на страната.

Вълна от възмущение предизвикаха кадрите, на които полицията кара ученици да коленичат и да поставят ръцете си зад главите след сблъсъци в четвъртък в Мант-ле-Жоли, западно от Париж.

На фона на това министър Кастанер каза пред репортери, че последните три седмици на демонстрации "са създали чудовище, което се е изплъзнало от създателите му". Той бе категоричен, че властите ще отговорят с "твърдост". "Няма да имам търпимост към онези, които се възползват от бедите, които сполетяха нашите граждани", категоричен е министърът.