Украинските моряци, задържани от Русия в края на ноември по време на морска конфронтация край анексирания от Москва полуостров Крим, са нарушили закона и ще бъдат съдени. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, провела се в Милано, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Те нарушиха международното право и руските закони, като навлязоха незаконно в руски териториални води. Това е престъпление и се смята за такова в която и да е страна. Когато разследването приключи, ще има съдебен процес. И когато процесът приключи, ще видим как да направим тяхната съдба по-малко мъчителна или да се споразумеем за някакви конкретни мерки, които да вземем", каза Лавров, визирайки задържаните украински моряци.

Той поясни, че засега те не се чувстват зле и че няма никаква заплаха за здравето им. От думите му обаче стана категорично ясно, че Москва няма да се съгласи с призивите на мнозина световни лидери да украинците да бъдат освободени.

Преди дни руски съд в Крим наложи по 2 месеца задържане под стража за 12 от общо 24 украински моряци от трите военни съда, задържани от руската брегова охрана след инцидента. Ако бъдат признати за виновни, те може да получат до 6 години затвор.

Относно ситуацията в Украйна като цяло Лавров каза, че Западът трябва да се стреми да постигне изпълнението на минските договорености, а не да отправя голословни обвинения по адрес на Русия, предаде ТАСС. Министърът каза още, че "деструктивната позиция на Киев" не е позволила на срещата в Милано да се приеме какъвто и да е документ по въпроса за украинското уреждане.

Той заяви, че на срещата в Милано болшинството от страните от ОССЕ са подчертали контрапродуктивността на санкциите по отношение на Русия.

Освен това Лавров призова страните от Европа да повлияят на САЩ по въпроса за запазването на Договора за ракетите със среден и малък обсег. Той каза, че Русия смята, че действията на САЩ за изтегляне от този договор проправят пътя към слагането на край и на договора за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като "Нов СТАРТ", предаде Ройтерс.

Междувременно Украйна обвини Русия, че продължава блокадата на Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, съобщи днес украинската служба за брегова охрана, цитирана от Асошиейтед прес.

Според службата над 140 кораба са се струпали на опашка от двете страни на протока заради твърде щателни проверки и забавяния от руска страна. Представители на службата обвиниха Русия, че умишлено създава задръстване за украинските кораби и не им дава да преминат.

Напрежението между двете страни пламна отново в края на миналия месец, когато кораби на руската гранична служба откриха огън по три украински военноморски съда, опитващи се да преминат през протока, и ги задържаха заедно с техните екипажи.