Колумбийският президент Густаво Петро предложи да преговаря за освобождаването на израелците, държани като заложници от палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. 

Петро е предложил това в писмо, с което отговаря на писмо на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Колумбийският лидер предлага да бъде създадена "комисия на мира".

"С ясната цел да постигнем консенсус (. . .) смятам, че е от първостепенна важност бързо да напреднем към спирането на насилието и да започнем преговори за освобождаването на всички заложници", се казва в писмото на Густаво Петро.

Петро, който е представител на левицата, е отявлен поддръжник на палестинската кауза, отбелязва АФП.

"Предлагам да продължим напред, като създадем комисия на мира, в която да участват различни страни, за да гарантираме освобождаването на заложниците и да постигнем по-голямата цел - слагане на край на насилието между Израел" и палестинците, изтъква Петро в писмото си, с което отговаря на писмо на Нетаняху.

В писмото на Нетаняху, публикувано от колумбийски медии и потвърдено от израелското посолство в Колумбия, израелският лидер призовава колумбийския президент да направи "всичко възможно", за да посредничи за освобождаването на заложниците.

На свой ред снощи Бенямин Нетаняху заяви, че е против възможна сделка за ново спиране на огъня в Газа и за освобождаване на заложниците "на всяка цена", написа в. "Таймс ъф Израел", цитиран от ДПА и БТА.

"Имаме червени линии", изтъкна израелският лидер, като по този начин потвърди актуалността на предишни свои изказвания, че Израел няма да изтегли войските си от ивицата Газа и няма да освободи "хиляди терористи" от затворите си, за да гарантира сделка за заложниците.

Според израелския Канал 12 ръководителят на разузнавателната служба Мосад Давид Барнеа е информирал в понеделник министрите от военния кабинет за основните положения на възможно споразумение. То включва освобождаването на 35 жени, ранени, болни и възрастни заложници в рамките на първа фаза, при която боевете ще бъдат спрени за пет седмици.

Впоследствие ще има още една седмица спиране на огъня, при която преговарящите ще се опитат да освободят млади мъже и заложници, които "Хамас" нарича войници.

По-рано американският в. "Вашингтон пост" съобщи, че проектът за спиране на огъня, който е изготвен в Париж, предвижда, че всички цивилни, държани като заложници, ще бъдат освободени по време на шестседмичното спиране на огъня.

Според информация на американския всекидневник в замяна на всеки израелски заложник ще бъдат освобождавани по трима палестински затворници от израелски затвори. "Вашингтон пост" отбелязва, че не е ясно кои затворници ще бъдат освободени и кой ще определя това.

Към сряда вечерта палестинското ислямистко движение "Хамас" все още не е реагирало на проекта за споразумението за спиране на огъня, съобщава "Таймс ъф Израел". Очаква се "Хамас" да отговори чрез Катар.

При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври миналата година "Хамас" отвлече около 240 души, които бяха отведени в ивицата Газа.