Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на останалите израелски заложници в Газа трябва да се проведат в неделя в Париж, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ще бъде обсъден проект, изготвен от американските посредници са въз основа на предложения на Израел и на палестинската въоръжена групировка "Хамас", съобщи снощи в. "Ню Йорк таймс".

Според американски служители, пожелали анонимност, преговарящите изразяват "предпазлив оптимизъм, че окончателното споразумение е близо".

Позовавайки се на американски правителствени кръгове, изданието пише, че сделката може да включва това "Хамас" да освободи повече от 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в ивицата Газа за около два месеца.

В сравнение със седемдневното прекратяване на огъня през ноември, по време на което бяха разменени заложници и палестински затворници в Израел, военните действия сега ще бъдат прекратени за много по-дълго.

Смята се, че "Хамас" е отвел около 240 заложници в ивицата Газа по време на атаката си срещу Израел на 7 октомври. "Хамас" и негови съюзници са убили около 1200 души, включително около 400 израелски войници, при координираните си атаки.

Оттогава Израел започна голяма наземна и въздушна офанзива срещу "Хамас" в ивицата Газа. Повече от 26 000 палестинци са убити в израелските военни операции.

В първата фаза боевете трябва да спрат за 30 дни, според публикацията на "Ню Йорк таймс". През това време "Хамас" трябва да освободи жени, възрастни и ранени заложници.

Същевременно двете страни трябва да договорят втора фаза, в която израелски мъже и войници, взети за заложници, ще бъдат освободени в замяна на още 30 дни прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън изпрати шефа на ЦРУ Уилям Бърнс в Париж за днешните разговори с представители на Израел, Египет и Катар. Все още обаче има неясни моменти, като например колко палестински затворници трябва да освободи Израел.

Надеждата на американските правителствени служители обаче е, че Израел няма да възобнови сраженията по същия начин след двумесечно прекратяване на огъня.