"Хамас" ще освободи всички израелски заложници в Газа, ако Израел освободи всички палестински затворници, обяви в четвъртък високопоставеният представител на организацията Осама Хамдан на пресконференция в Бейрут, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Палестинското ислямистко движение "Хамас" извърши изненадваща атака срещу южен Израел от ивицата Газа на 7 октомври, като уби 1200 души и взе около 240 заложници в най-кървавия ден в историята на Израел според израелски данни. Последва масирана военна кампания на израел срещу ивицата Газа.

На 15 януари Израел заяви, че в Газа понастоящем са останали 132 заложници, като 25 са загинали в плен.

Ислямисткото движение призова по-рано за изтегляне на израелските войски от ивицата Газа преди да бъде постигнато каквото и да е споразумение за освобождаване на още заложници, предаде ДПА, като се позова на изявление на говорителя на "Хамас" Гази Хамад. Пред агенцията той заяви също така, че в преговорите, водени с посредничеството на Катар, Египет и САЩ, напоследък няма голям напредък.

Осама Хамдан каза още, че ако в петък Международният съд в Хага излезе с решение, призоваващо за прекратяване на огъня в ивицата Газа, палестинското движение ще го спазва, ако Израел отвърне със същото.

Международният съд на ООН, ще се произнесе по молбата на Република Южна Африка за временни разпоредби в рамките на делото, заведено от РЮА срещу Израел за геноцид, предаде Асошиейтед прес.

Претория обвинява Израел в нарушение на конвенцията на ООН против геноцида, като иска от съда да издаде разпореждане, което да предостави защита на палестинците, като съдиите разпоредят сключването на примирие. Южна Африка обвинява Израел в геноцид поради обстрела на мирни жители в ивицата Газа.

Предвиденото за петък решение е предварителен етап от делото, заведено от Южна Африка срещу Израел, който категорично отрече обвиненията и отправи искане към МС да прекрати делото.

Израел изрази в четвъртък увереност, че Международният съд ще отхвърли внесените от РЮА обвинения, че войната в Газа представлява геноцид срещу палестинците и говорител на израелското правителство заяви, че обвиненията са безпочвени, предаде Ройтерс.

"Очакваме МСООН да отхвърли тези фалшиви и измамни обвинения", заяви говорителят на пресконференция преди насроченото за утре заседание на съда, на което ще бъде обявено дали ще бъде постановена спешна мярка срещу Израел.

Междувременно израелската армия призова палестинските жители на град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа да бягат, предаде ДПА.

Хората от още четири квартала трябва да отидат в определената безопасна зона, обособена близо до средиземноморския бряг, заяви говорител на армията в "Екс".

ООН, хуманитарните организации и палестинците твърдят, че е невъзможно да се създадат безопасни зони в Газа поради обхваналите големи райони ожесточени боеве и продължаващите израелски нападения.

Говорителят на израелската армия обяви и четиричасови тактически паузи в боевете в четвъртък, петък и събота в Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа и в Рафах на границата с Египет.