"Хамас" излъчи вчера видеозапис, на който трима израелски заложници, държани от радикалното движение, призовават своето правителство да спре настъплението срещу контролираната от ислямистката групировка ивица Газа, за да бъдат освободени, предаде Ройтерс, отбелязвайки, че това се случва в стотния ден от войната, започнала на 7 октомври. В същото време Цивилни от Газа призоваха Израел да свали "Хамас" от власт. 

Излъченото вчера видео, траещо 37 секунди, завършва със следното послание на радикалната групировка: "Утре (днес - бел. ред.) ще ви информираме за тяхната съдба". Ройтерс и БТА отбелязват, че не е упоменато на коя дата е заснет видеозаписът.

Тримата заложници са разпознати - те са Ноа Аргамани (на 26 години), Йоси Шараби (на 53 г.) и Итай Швирски (на 38 г.).

По-рано вчера говорителят на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин ал Касам", Абу Убайда заяви, че съдбата на много заложници е неизвестна.

Ройтерс припомня, че израелските представители по принцип отказват да реагират на публичните послания на "Хамас", свързани със заложниците, като определят тези действия за психологическа война.

Съдебният лекар към израелското министерство на здравеопазването Хагар Мизрахи заяви пред местна телевизия на 31 декември, че аутопсии на убити заложници, които са били намерени в ивицата Газа, сочат към причини на смъртта, противоречащи на версията на радикалната палестинска групировка, че те са загинали от израелски въздушни удари.

Израел даде да се разбере, че е наясно с опасността за заложниците вследствие на настъплението в ивицата Газа и че взима предпазни мерки.

"Една военна операция изисква време. Задължени сме да бъдем прецизни и ние се приспособяваме в съответствия със заплахите и със заложниците", заяви вчера главният говорител на израелските въоръжени сили контраадмирал Даниел Хагари. Израел заяви, че от взетите около 240 заложници от "Хамас" в Газа понастоящем са останали 132, като 25 са загинали в плен. 

"Аллах ще ги прокълне": Цивилни от Газа призовават Израел да свали "Хамас" от власт 

В същото време палестински цивилни, живеещи в Газа, които са били в контакт с израелските военни, критикуват "Хамас" и насърчават израелските военни да отстранят терористичната групировка от власт. Това става ясно от аудиозаписи, публикувани също в стотния ден от войната, от Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде израелската агенция ТПС, цитирана от БТА.

Участници в митинга в Тел Авив, призоваващ за освобождаването на заложниците на "Хамас".

Снимка: БТА/АП, Ohad Zwigenberg

Палестинците са разговаряли с говорещи арабски израелски военни. Чрез социалните медии и листовки, пуснати в Ивицата, ЦАХАЛ насърчават жителите на Газа да се обадят на военните, ако имат информация за местонахождението на 136-те заложници или за висши лидери на "Хамас". Израел вече предложи награда от 400 000 долара за информация, която да доведе до залавянето на лидера на радикалното палестинско движение, контролиращо ивицата Газа, Яхия Синуар.

Но сега палестинците се обаждат просто за да излеят гнева си към "Хамас" и да насърчат израелците да продължат офанзивата си. Един палестинец нарече лидерите на Хамас "кучета", след което се зарече, че ще бъдат прокълнати от Аллах. Друг жител на Газа каза на израелски военнослужещ: "Кажете на вашите лидери, че хората на "Хамас" са в чужбина, извън Палестина, вижте им там сметката, убийте ги".

На 7 октомври бойци на "Хамас" нахлуха на израелска територия, причинявайки смъртта на най-малко 1200 души, повечето от които цивилни, според данни на Тел Авив. Ответните действия на Израел доведоха до смъртта на вече над 23 000 души в ивицата Газа, сочат данните от днес на здравното министерство в анклава, контролиран от "Хамас".

Китай призова за по-мащабна мирна конференция за Газа

Китайският външен министър Ван И каза, че войната в ивицата Газа продължава да ескалира и че Китай призовава за по-мащабна, по-авторитетна и по-ефективна международна мирна конференция по този въпрос с конкретни срокове за разрешаването на конфликта съгласно принципа на двете държави, предаде Ройтерс.

Ван направи изявлението пред представители на медиите след разговор с египетския си колега Самех Шукри в столицата на африканската страна Кайро, споделяйки своите възгледи за войната Израел - "Хамас", разпространени от китайското външно министерство снощи.

Китайският външен министър Ван И на съвместната пресконференция с египетския си колега Самех Шукри след срещата им в Кайро, 14 януари 2024 г.

Снимка: БТА/АП, Amr Nabil

Отделно от това топ дипломатът на Китай проведе разговор с гереналния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт, в който са били обменени в дълбочина гледните точки на двете страни за конфликта. Ройтерс уточнява, че е било постигнато съгласие по някои основни точки относно плана за разрешаване на кризата.

Ван И и Ахмед Абул Гейт са подчертали, че решението чрез две държави остава основата за "всяко бъдещо споразумение, засягащо съдбата на палестинците в ивицата Газа и на Западния бряг, включително в Източен Йерусалим".

"Международната общественост трябва да се вслуша внимателно в основателните безпокойства на страните от региона. Влиятелните държави трябва да поемат безпристрастна, цялостна и конструктивна роля в това отношение", посочи още китайският външен министър, който обяви, че Пекин е решил да достави трети транш от спешна хуманитарна помощ за хората в ивицата Газа.

Според него инфраструктурата на анклава, контролиран от радикалното палестинско движение "Хамас", е напълно разрушена, а милиони хора там се борят за своето оцеляване. Той е на мнение, че конфликтът в Газа "причинява масови жертви сред невинното цивилно население, водещи до хуманитарни бедствия и повишава страничните ефекти".

Ван И е на обиколка в Африка, която освен Египет включва Тунис, Того и Кот д'Ивоар.