Китайският вестник "Глоубъл таймс" нарече Г-7 "антикитайски семинар", след като Пекин привика японския посланик и отправи остри упреци към Великобритания във връзка със срещата на върха на Г-7 в Хирошима, предаде Ройтерс.

Лидерите от Г-7 изтъкват в съвместна декларация, разпространена в събота, различни проблеми, свързани с Китай, които варират от въпроса за Тайван и китайските морски претенции, до теми като икономическата принуда и човешките права. Текстът подчертава напрежението между Пекин и групата на седемте богати страни.

"САЩ усилено се опитват да изплетат антикитайска мрежа в западния свят", се казва в публикуван днес редакционен материал на "Глоубал таймс". Статията е озаглавена: "Г-7 се принизи до антикитайски семинар".

Външното министерство в Пекин заяви, че твърдо се противопоставя на разпространеното снощи изявление на Г-7 и в знак на протест извика посланикa на Япония - страната домакин на форума.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун изрази протест пред японския посланик срещу "шумотевицата около въпроси, свързани с Китай", по време на срещата на върха на Групата на седемте най-развити индустриални (Г-7) през уикенда, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Според Сун Япония си е сътрудничила с останалите държави на срещата на върха на Г-7 "за дейности и съвместни декларации за очерняне и нападки срещу Китай, като се е намесила грубо във вътрешните работи на Китай, нарушила е основните принципи на международното право и духа на четирите политически документа между Китай и Япония", с което се визира Съвместната китайско-японска декларация от 1972 г.

Той е заявил, че действията на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и интересите за развитие на Китай. Пекин е "силно недоволен и категорично се противопоставя" на това, подчертал Сун.

"Япония трябва да коригира разбирането си за Китай, да осъзнае стратегическата си автономия, да се придържа към принципите на четирите политически документа между Китай и Япония и с конструктивно отношение да насърчава наистина стабилното развитие на двустранните отношения", добавил китайският дипломат.

Японският посланик Хидео Таруми е отговорил, че "е естествено" за Г-7 да обсъжда въпроси от взаимен интерес. Организацията е правила това в миналото, и ще продължи да го прави и в бъдеще, докато Китай не промени поведението си, казал той, цитиран в съобщението.

"Китай трябва първо да предприеме положителни стъпки за решаване на тези въпроси, пораждащи загриженост, ако иска те да не се обсъждат", заявил още посланикът.

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно заяви на брифинг днес, че политиката на страната спрямо Китай е последователна и че тя ще продължи да поставя необходимите въпроси. В същото време Токио ще предприеме мерки, за да отговори на евентуални притеснения на Пекин, и ще си сътрудничи с него по общи проблеми, добави той и призова за отговорно поведение.

Русия, която също беше критикувана в изявлението на Г-7 заради инвазията си в Украйна, заяви, че срещата на върха в Хирошима е била "инкубатор" на антируска и антикитайска истерия.

Пекин реагира и по отношение на Лондон. Китайското посолство във Великобритания поиска вчера от Лондон да спре да клевети и очерня Китай, за да не навреди повече на двустранните отношения, съобщи Ройтерс.

Това се случи след изявление на британския премиер Риши Сунак, че Китай представлява най-голямото предизвикателство за сигурността и просперитета в света, но че другите водещи икономики не трябва да се разделят с Пекин. Той заяви това след срещата на върха на Г-7.

"Съответните забележки от британска страна са просто папагалско повтаряне на думите на други и представляват злонамерени клевети, пренебрегващи фактите. Китай категорично се противопоставя на това и решително го осъжда", се казва в изявлението на посолството.

Въпреки острата реакция на Пекин, американският президент Джо Байдън заяви, че "много скоро" очаква затопляне на хладните отношения с Китай.