Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет военна помощ за Украйна, предаде Ройтерс.

На среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима Байдън каза на украинския лидер, че САЩ правят всичко възможно, за да засилят отбраната на Украйна.

Новият пакет военна помощ включва боеприпаси, артилерия и бронирани бойни машини, поясни американският президент, информира БТА.

Проявите на украинския президент Володимир Зеленски ще бъдат днес във фокуса на вниманието на третия и последен ден от срещата на лидерите от Г-7 в японския град Хирошима, предаде ДПА.

Очаква се днес Зеленски да участва в консултации с лидерите от Г-7 и да произнесе дългоочаквана реч.

Той ще продължи и серията от лични срещи с лидерите от Г-7.

Вчера Зеленски се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон и с британския премиер Риши Сунак.

След края на срещата на Г-7 Зеленски се очаква да се срещне и с представители на страни, които не членуват в Групата на седемте, но които участват във форума като гости, като например лидерите на Бразилия и Индия.

В събота той вече благодари на няколко от съюзниците на страната си за обещанието им да обучават украински пилоти.

Украинският президент планира също да посети Музея на мира в Хирошима, където има мемориал в памет на стотиците хиляди хора, загинали при атомната бомбардирвока на японския град през 1945 г.

През това време, освен със Зеленски, Байдън проведе тристранна среща с лидерите на Япония и Южна Корея в кулоарите на форума на Г-7.

На срещата Байдън покани японския премиер Фумио Кишида и южнокорейския президент Юн Сук-йол да посетят Вашингтон.

"Лидерите обсъдиха как да достигнат нови нива в тристранното си сътрудничество", включително с нов координационен механизъм във връзка с "ядрените и ракетни заплахи" на Северна Корея, се казва в изявление на Белия дом, публикувано след тристранната среща, пише БТА.

По-конкретно, планира се създаването на механизъм за обмен на информация при изстрелване на ракети от Северна Корея, пояснява южнокорейската новинарска агенция Йонхап.

По-рано японският премиер Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук-йол проведоха двустранна среща, която бе тяхната трета среща тази година, отбелязва Ройтерс.

Президентът Байдън похвали Кишида и Юн за тяхната "смела работа по подобряване на двустранните отношения" между Япония и Южна Корея и отбеляза, че тристранното сътрудничество между Вашингтон, Токио и Сеул е станало по-силно заради техните усилия, се изтъква в изявлението на Белия дом.