Решенията на Г-7 са насочени към сдържане на Русия и Китай. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предадоха световните агенции.

"Погледнете какви решения бяха дискутирани и приети днес на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, които целят двойното сдържане на Русия и на Китай", заяви Лавров.

Той повтори руските изявления, че Западът използва Украйна като средство, за да нанесе стратегическо поражение на Русия. САЩ и неговите съюзници отхвърлят това и казват, че те помагат на Киев да се защитава срещу една незаконна война, отбелязват Ройтерс и БТА.

"Задачата бе поставена гръмко и открито - тя е поражението на Русия на бойното поле, но тя не спира дотук, а цели елиминирането й (на Русия) като геополитически конкурент", заяви Лавров по време на видеоконференция, излъчвана по телевизията.

По думите му линията на "разлома" възникна между колективния Запад и останалия свят, който е мнозинство, а това, което сега се случва в Украйна, "разбира се, ускорява прехода към многополюсна система в международните отношения", цитира го ТАСС. Изявлението Лавров направи по време на XXXI Асамблея на Съвета по външна и отбранителна политика.

Пекин също изрази силното си недоволство във връзка с комюникето на Г-7 за Китай, предаде Франс прес.

В документа бяха отправени няколко упрека към Пекин във връзка с Южнокитайско море, правата на човека и предполагаеми китайски намеси във вътрешните дела на други страни.

В комюникето Китай е призован да не извършва дейности за намеса в страни членки на Г-7. В документа се изразяват и опасенията на Г-7 относно правата на човека в Китай, по-специално в Тибет и Синцзян.

Държавите от Г-7 подчертават и важността на мира и на стабилността от двете страни Тайванския пролив и изразяват силно безпокойство от ситуацията в Южнокитайско море, обвинявайки индиректно Китай в натиск.

Относно войната в Украйна лидерите на Г-7 призовават Пекин да упражни натиск върху Русия, за да спре тя своята агресия.

"Г-7 упорства да манипулира въпросите, свързани с Китай, да дискредитира и атакува Китай", се казва в изявление на говорителя на китайското външно министерство.

"Китай изразява силното си недоволство и твърдото си противопоставяне и внася официален протест пред Япония, страната домакин на срещата на върха, както и до другите засегнати страни", се казва в изявлението на говорителя.

Относно Тайван министерството упреква по-специално страните от Г-7, че те критикуват само Пекин и не изразяват ясно противопоставяне на тайванското движение за независимост.

"Г-7 тръби, че се стреми да върви към един мирен, стабилен и проспериращ свят. Но във фактите Г-7 възпрепятства мира по света", казва още китайският говорител. "Този подход не може да се ползва с ни най-малкото международно доверие", допълва той.