Севернокорейският лидер Ким чен-ун е посетил южен район на страната, където продължили няколко дни проливни дъждове са наводнили стотици къщи и обширни площи селскостопански земи, съобщиха днес държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Рядко се случва Ким да посети пострадали от наводнения места. За последен път държавни медии бяха съобщили за такава визита през септември 2015 г., когато той инспектира възстановителните работи в пострадал от наводнения североизточен град, според министерството на националното обединение в Сеул.

Тази визита на Ким може да бъде разглеждана като усилие да се укрепи имиджа на лидер, загрижен за прехраната на хората в момент, когато неблагополучията в икономиката на Северна Корея вероятно са се влошили заради пандемията от коронавирус.

Тя накара КНДР да затвори през януари границата си с Китай - най-големия й търговски партньор.

Наводненията в обширни райони само ще задълбочат икономическите затруднения на КНДР, посочва АП.

Корейската централна телеграфна агенция КЦТА съобщи днес, че Ким е посетил град в провинция Северен Хвангха, където след буря се е скъсала дига. Наводнени са били 730 едноетажни къщи и 600 хектара оризови полета. Унищожени са били 179 жилищни блока в окръг Унфа. КЦТА предаде, че няма жертви.

Агенцията съобщи, че Ким е бил на мястото и е наредил останалите без подслон хора да бъдат настанени в укрития и да бъдат снабдени със зърно от неговите собствени запаси.

Ким е казал също, че ще бъдат изпратени служебни лица, за да наблюдават строителството на 800 сглобяеми къщи в града. Армията ще бъде мобилизирана за възстановяване на пътища и друга инфраструктура, заедно с местни жители.

Северна Корея често страда от огромни щети от летни дъждове заради лоша канализация, обезлесяване и разнебитена инфраструктура.

Провинция Северен Хвангха е основният селскостопански регион в КНДР. КЦТА не уточни кога точно Ким е бил в Северен Хвангха, отбелязва АП.