Украйна е предотвратила поредица от поръчкови убийства на висши представители на военното и политическото ръководство на страната, както и на обществени фигури. Това се посочва в съобщение за пресата на Службата за сигурност на Украйна.

Украинските специални служби са "неутрализирали" диверсионно-разузнавателна група на руското ГРУ, която се е готвела да убие украинския министър на отбраната Алексей Резников, началника на Главното разузнавателно управление на страната Кирил Буданов, както и известен украински активист. Името му не се съобщава.

По данни на СБУ "руски куратори" са обещали награда от 100 000-150 000 долара за убийството на всеки от тях. Според източниците на Strana.ua активистът от прессъобщението на СБУ е бившият лидер на "Азов" Сергей Коротких (повиквателен "Боцман").

Според украинските специални служби в групата е имало жител на Луганск, който се е сражавал в една от частите на ЛНР. Твърди се, че е "използвал връзките си в престъпните среди", за да търси наемен убиец, който да извършва поръчкови убийства.

С този човек, както установила СБУ, се е свързал с жител на Киев, който се съгласява да убие украински военен срещу пет хиляди щатски долара, който според руската страна е участвал във "екзекуции на руски военнопленници". "Това убийство е трябвало да бъде "пробен случай" преди основните задачи", се казва в изявлението на СБУ.

Жителят на Луганск решава сам да извърши убийството на ръководителите на отбранителните ведомства. За тази цел той пристига на територията на Украйна от Беларус.

Служителите на СБУ регистрират пристигането му във Волинска област през контролно-пропускателния пункт "Доманово" и срещата му със съучастник. След това двамата са задържани в Ковел, Волинска област. Украинските власти са информирали задържаните за подозренията в държавна измяна, извършена при военно положение, и предумишлено убийство.

Междувременно стана известно, че Съединените щати ще предоставят допълнителни 4,5 млрд. долара на украинското правителство, с което общата им бюджетна подкрепа след нахлуването на Русия през февруари ще достигне 8,5 млрд. долара, съобщи Американската агенция за международно развитие (USAID).

Финансирането, координирано с Министерството на финансите на САЩ чрез Световната банка, ще бъде предоставено на украинското правителство на траншове, като се започне с изплащането на 3 млрд. долара през август, съобщиха от USAID, предаде Ройтерс.

Това следва предишни преводи от 1,7 млрд. долара през юли и 1,3 млрд. долара през юни, заявиха от USAID. Вашингтон е предоставил и милиарди долари за военна подкрепа и подкрепа в областта на сигурността. В понеделник Пентагонът обяви пакет от помощи за въоръжаване на стойност 1 млрд. долара. прочети повече

Като цяло САЩ са предоставили на Украйна повече от 18 млрд. долара през тази година.

Новите бюджетни средства имат за цел да помогнат на украинското правителство да запази основните си функции, включително социална и финансова помощ за нарастващото бедно население, децата с увреждания и милионите вътрешно разселени лица, тъй като войната се проточва.