Украйна подозира Русия в отравянето на съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване, предаде Франс прес. Това заяви за френската агенция Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване, цитиран от БТА.

"Това е основната хипотеза", каза той и увери, че става дума за умишлено отравяне с тежки метали, а не за инцидент.

По-рано днес Франс прес, позовавайки се на украински медии и на украински източник, с който се е свързала, съобщи, че съпругата на Кирило Буданов, ръководителя на украинското военно разузнаване, преминава лечение за отравяне с тежки метали. Жената се почувствала зле и била подложена на изследвания, които са показали, че в организма й има следи от тежки метали, които не се използват в ежедневието или от въоръжените сили.

"Присъствието им (на тези тежки метали) в организма й може да означава умишлен опит за отравяне", пише информационният сайт "Бабел", който се позовава на източник от украинското разузнаване.

"Вероятно отровата е била дадена с храна", допълва източник от силите на реда, цитиран от в. "Украинская правда".

Кирило Буданов ръководи военното разузнаване към украинското министерство на отбраната от 2020 г. Тази структура е смятана за отговорна за няколко атаки срещу Русия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Руските власти обвиняват по-специално Буданов и неговата служба, че са организирали през октомври 2022 г. голяма атака на Кримския мост.