Здравословното състояние на бившия приближен на Владимир Путин - Анатолий Чубайс, е сред коментираните теми в италиански издания днес. Бившият доверен човек на руския президент е в сериозно здравословно състояние в болница в Сардиния, в Италия, пишат "Република" и "Today.it", цитирани от БТА.

Шейсет и седем годишният руски икономист беше смятан за много близък до Путин до март тази година, когато напусна Русия един месец след началото на войната в Украйна. Чубайс е бил на почивка на италианския остров Сардиния, в северната част на острова, в курорта Коста Смералда. Там внезапно се появили първите му симптоми на влошено състояние. "Не си чувствам ръцете и краката", казал той на съпругата си. Последвало приемане в интензивно отделение в местна болница, твърдят италиански медии.

За влошеното здраве на Чубайс вчера съобщи и руската телевизионна водеща Ксения Собчак, дъщеря на кмета на Санкт Петербург - Анатолий Собчак. Тя каза, че е получила информацията от а съпругата на Чубайс - Автодия Смирнова. Собчак обаче не каза къде е приет за лечение Чубайс, а само заяви, че става дума за клиника в европейска страна и че бащата на руската приватизация, който беше и специален пратеник на президента по климатичните въпроси, страдал от синдрома на Гилен-Баре - рядко автоимунно неврологично заболяване, увреждащо периферните нерви.

Дали наистина става дума за това заболяване, или при Чубайс е имал симптоми на отравяне, питат италианските издания. Те подчертават, че и британското издание "Дейли мейл" е развило подобна хипотеза. Потвърждения на тези предположения няма, но Кира Ярмиш, говорителката на руския антикорупционен активист Алексей Навални, написа в Туитър: "Това е репутацията на Кремъл. Никой всъщност не се съмнява, че Чубайс е бил отровен".

Не за първи път противници на Путин биват отравяни, отбелязват италианските издания. Бившият украински президент Виктор Юшченко остана обезобразен след отравяне, бившият руски шпионин Александър Литвиненко умря отровен в Лондон, Навални се възстанови от отравяне и сега е в руски затвор. Изданията припомнят и случая със Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Руската агенция ТАСС съобщава, позовавайки се на човек от обкръжението на Чубайс, че състоянието му се подобрява след започналото лечение. А самият Чубайс според Ксения Собчак е заявил, че състоянието му е от средна тежест и стабилно.

Точните причини за възникването на синдрома на Гилен-Баре са неизвестни, но в повечето случаи болестта възниква след прекарани различни бактериални или вирусни инфекции. Преди година медици казаха, че разполагат с първи пълноценни доказателства, че болестта може да възникне и след заразяване с новия коронавирус. Те също така казаха, че са открили, че някои ваксини срещу Ковид-19 увеличават честотата на неговото развитие, отбелязва агенцията, но не посочва нито кои са имената на медиците, направили тези изводи, нито каква е тяхната националност.

През март Путин подписа указ за освобождаване на Чубайс от длъжността на специален представител за връзките с международните организации в областта на постигането на целите за устойчивото развитие. От обкръжението на Чубайс казаха тогава, че той е напуснал Русия още същия месец с частен самолет, посочва още агенцията.