САЩ наложиха санкции на четирима руски граждани, които обвиниха в участие в отравянето през 2020 г. на намиращия се сега в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални, предаде Ройтерс.

В изявление на американското министерство на финансите се казва, че четиримата, на които са наложени санкции, са свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСС).

Имената им са Алексей Александров, Константин Кудрявцев, Иван Осипов и Владимир Паняев и вече са били санкционирани по "Магнитски". Смята се, че Алексей Александров е един от главните извършители на отравянето на Навални, посочват от САЩ.

Министерството заяви, че Държавният департамент на САЩ също ще обяви съответните визови ограничения за четиримата.

"Днес напомняме на Владимир Путин и неговия режим, че има последствия не само за воденето на брутална и непровокирана война срещу Украйна, но и за нарушаване на човешките права на руския народ", заяви заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън в изявление.

"Опитът за убийство срещу Алексей Навални през 2020 г. е израз на презрението на Кремъл към човешките права и ние ще продължим да използваме пълномощията, с които разполагаме, за да бъдат подведени под отговорност желаещите бъдещи екзекутори на Кремъл."