Руските Курска и Белгородска област са били подложени на обстрел от страна на украинските сили рано тази сутрин, съобщиха техните губернатори, като добавиха, че няма информация за жертви, предаде Ройтерс.

"Град Валуйки е под обстрел от въоръжените сили на Украйна", написа губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в приложението "Телеграм". "Системата за противовъздушна отбрана е сработила, но има разрушения", добави Гладков. По думите му една жена е получила рани от шрапнел.

Гладков посочи, че руските отбранителни сили са свалили три летящи обекта, сред които и един дрон. Украинските части са стреляли 12 пъти с ракетни установки "Град", като са били нанесени щети върху най-малко осем къщи.

Отделно от това Роман Старовойт, губернатор на Курска област, северно от Белгород и също граничеща с Украйна, заяви, че при обстрел на село Тьоткино са пострадали училище и частна къща, като отново не уточни формата на нападението.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници, добавя БТА.

Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения по руска територия или срещу контролирани от руските сили райони. Както Киев, така и Москва отричат да атакуват цивилни цели, допълва Ройтерс.

През последните месеци руските гранични области почти всеки ден са разтърсвани от взривове или биват подлагани на атаки.