Това заяви високопоставен представител на администрацията на президента Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА.

Същевременно кризата в отношенията между богатото емирство в Персийския залив и няколко арабски страни се оказа в центъра на вниманието на редица световни столици.

"Признаваме, че голяма част от онова, което Катар прави, е доста обезпокоително не само за (страните от района на Персийския) залив, но и за САЩ", каза пред Ройтерс ненаименуваният представител на американското правителство.

Той подчерта, че Съединените щати искат да "върнат (Катар) в правия път".

Вчера първи реагира на събитията държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, а по-късно представител на ведомството му подчерта:

"Всичките ни партньорства в Залива са невероятно важни и разчитаме на страните да намерят начин да решат разногласията си възможно най-скоро".

В катарската военновъздушна база "Ал Удейд" са разположени щаб на Централното командване на САЩ и около 10 000 американски войници, припомни Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш внимателно следи ситуацията, но на този етап няма да прави коментар, заяви говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от БТА.

Безпокойство в Арабската лига

Вчера генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит изрази безпокойство по повод събитията около Персийския залив.

"Абул Гаит съжалява, че между няколко арабски държави нещата стигнаха дотук и е обезпокоен за последиците, които тези противоречия ще имат за общата арабска работа", е позицията, разпространена от неговия кабинет.

Гаит, бивш външен министър на Египет, изрази надежда, че арабските страни ще преодолеят различията си и ще се обединят в единен фронт срещу общи заплахи за националната си сигурност.

От години Катар се представя като посредник и балансьор при многобройните спорове в района.

Обаче Египет и арабските страни в Персийския залив недоволстват от подкрепата на Катар за ислямистите и главно за движението "Мюсюлмански братя", в чието лице виждат потенциален враг. Катар отрича да се меси в делата на други страни.

В Израел са доволни

Израелският външен министър Авигдор Либерман смята, че скъсването на отношенията на Катар с основните монархии в Залива и Египет отваря вратата към сътрудничество с тези страни в борбата с тероризма, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Либерман изрази това мнение в реч пред израелските парламентаристи.

Според него дори арабските страни разбират, че истинската опасност на регионалната сцена не идва от Израел, нито от евреите или от ционизма, а от тероризма.

Ердоган и Путин обсъдиха кризата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган активно участва в усилията за разрешаване на дипломатическата криза между Катар и неговите съседи. Той е разговаря по телефона с лидерите на страните от Залива.

По-късно Ердоган и руският му колега Владимир Путин обсъдиха кризата с Катар. Това е станало в телефонен разговор, съобщиха от пресслужбата на турския президент.