Тялото на журналиста Аднан Кашоги може да е било изгорено в саудитското консулство, което същия ден е поръчало сурово месо от ресторант, според разпространена днес от турски медии версия, предаде от Истанбул за БТА Нахиде Дениз.

От саудитското консулство поръчали от реномиран турски ресторант да им достави 32 порции сурово месо в деня, когато бе убит журналистът. Това се посочва в доклад на разследващия убийството екип от отдела за борба срещу тероризма към Дирекцията по сигурността в Истанбул.

В издадения от турските разследващи власти доклад на турски и английски език се посочва, че са правени опити да се прикрият следите от убийството. Останките на журналиста са били изгорени след убийството, за да може следите от ДНК да бъдат унищожени на висока температура.

В документа са включени и потресаващи снимки, направени от полицията в саудитското консулство и около него.

Как станало изгарянето

В саудитското консулство има две канализационни шахти и трета, в която има скара, запалвана с природен газ или дърва. Огънят на тази скара постига температура до 1000 градуса. При такава висока температура няма начин да остане никаква следа от ДНК, посочват турските разследващи власти. В разследващия екип е включен и специалист по анализ на ДНК от костите, който може да се произнесе дали има останки от ДНК в изгорени кости.

Според турските власти не отговарят на истината твърденията на саудитското консулство, че камерите в деня на убийството били повредени. Фактите показват, че от 2017 г. не са регистрирани никакви повреди по камерите.

В документа се твърди,че годеницата на Кашоги, туркинята Хатидже Дженгиз (на снимката), вероятно е щяла да бъде втората жертва. Служителят от консулството, който посрещнал Кашоги на вратата, видял, че Хатидже е отвън, но не уведомил, че тя е там. В такъв случай съществуват две вероятности - да е било отложено убийството на Кашоги или Хатидже да бъде втората жертва, се посочва в разработката на турската полиция.