Последните думи на саудитския журналист Джамал Кашоги са били "Не мога да дишам". Това съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на източник, информиран за хода на разследването на убийството на журналиста в саудитското консулство в Истанбул.

Източникът, който е прочел преведения транскрипт на аудиозаписа, документиращ последните мъчителни моменти на Кашоги, казва, че убийството на журналиста на 2 октомври, е било предварително обмислен план. Хашоги се е борил с група мъже, които са били решени да го убият. Последните му думи са били "Не мога да дишам".

После в транскрипта от записа се отбелязва, че са се чували звуци от разчленяването на трупа на Кашоги и че предполагаемите извършители на убийството са били посъветвани да слушат музика, за да попречат на звука да се чува ясно.

Според източника, транскриптът навежда на мисълта, че убийците на Кашоги периодично за звънели по телефона, за да докладват как напредват нещата. Турски представители смятат, че обажданията са били до високопоставени фигури в Рияд.

Някои от детайлите в транскрипта, видени от източника на Си Ен Ен, са споменавани и в предишни информации за съдържанието на записа. Но това е най-пълното досега публикуване на съдържанието на транскрипта от аудиозаписа.

Разкритията ще увеличат натиска върху администрацията на Тръмп, която е решена да направи разграничение между саудитския престолонаследник и убийството. Тръмп вече влезе в противоречие с ЦРУ, което, според източници, заключило, че саудитският принц Мохамед бин Салман лично наредил убийството.

Разкритията освен това заплашват да подкопаят ключова точка от първоначалното саудитско обяснение за смъртта на Кашоги, а именно, че това е била извършена тайно операция, в която нещата са се объркали.

Оригиналният транскрипт от аудиозаписа беше подготвен от турските разузнавателни служби. Турските представители така и не казаха как са се сдобили с аудиозаписа. Транскриптът е бил преведен, преди да бъде споделен с други разузнавателни служби. Източникът на Си Ен Ен е прочел преведена версия и е бил информиран за хода на разследването.

Вчера Рияд отказа да предаде на Турция заподозрените за убийството на известният критик на режима в Кралството. Отказът бе направен на пресконференция от външния министър Адел ал Джубеир.