Единадесет души, заподозрени, че са замесени в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, се явиха днес в саудитски съд на първото съдебно заседание по случая, предадоха световните агенции и БТА.

Саудитският главен прокурор поиска смъртни присъди за петима от обвиняемите, предаде Франс прес. Имената на 11-те подсъдими не се съобщават, допълва Асошиейтед прес.

Джамал Кашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври миналата година. Първоначално Саудитска Арабия отрече той да е убит в консулството. След няколко седмици обаче Рияд призна, че журналистът е бил убит.

Турски медии публикуваха снимки на хора от антуража на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в саудитското консулство в Истанбул преди убийството на Кашоги. Тялото на журналиста не беше открито. Смята се, че Кашоги е бил удушен, малко след като е влязъл в консулството, а след това тялото му е било разчленено и унищожено.

Турска проправителствена телевизия излъчи в последния ден на 2018-а видеозапис с мъже, които носят куфари, вероятно съдържащи останките на Кашоги, в резиденцията на генералното консулство на неговата страна в Истанбул.

Саудитски прокурори са изпратили искане до Турция за предоставяне на доказателства, които Анкара е събрала по случая. Към този момент от турска страна няма отговор.

Проучване в арабския свят, осъществено от медийната група Расднюз (Rassdnews), определи убийството на саудитския журналист като "най-отличителното събитие на 2018 г."