Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл информира днес лидерите на Сената по случая с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, докато сенаторите обмислят наказание за дългогодишния близкоизточен съюзник на Вашингтон заради убийството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Директорката на ЦРУ се срещна с малка група сенатори, включваща лидерите на Сената и членове на ключови комисии по националната сигурност.

След изслушването на Хаспъл двама сенатори републиканци заявиха, че сега са по-сигурни от всякога, че саудитският престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, е виновен за убийството на журналиста, отбелязва Ройтерс.

"Трябва да се направиш на сляп, за да не стигнеш до извода, че това е дирижирано и организирано от хора под командването на престолонаследника", заяви пред репортери сенатор Линдзи Греъм.

Изобщо не се съмнявам, че саудитският престолонаследник е дирижирал убийството и е бил в течение на ситуацията през цялото време, каза колегата му Боб Коркър, цитиран от Франс прес и БТА.

Очаква се следващите две седмици Джина Хаспъл да информира за случая с убийството на Кашоги председателите и членове на възлови комисии в Камарата на представителите, каза пред Ройтерс запознат източник.

На 13 декември всички членове на Камарата ще бъдат информирани по случая от висши представители на правителството.

Сенатори и от двете партии се разгневиха миналата седмица, че Хаспъл не участва тогава в заседание при закрити врата с висши правителствени представители, посветено на случая с убийството на Кашоги и реакцията на САЩ, каквато според мнозина сенатори липсва.

Преди вчерашното изслушване някои сенатори разкритикуваха решението заключенията на ЦРУ във връзка с убийството да бъдат представени пред ограничен брой техни колеги. Сенатор Ранд Пол го нарече "смехотворно", посочва ДПА. "Защо да не знаят всички сенатори какво става?, запита той в Туитър.