Тайланд спря плановете си да депортира 18-годишната саудитка Рахаф Мохамед ал Кунун, която твърди, че е избягала от домашно насилие в родината си, предаде ДПА, като цитира представители на тайландската имиграционна служба. Младата жена се беше барикадирала в хотелска стая на летището в Банкок, пристигнала от Кувейт на път за Австралия.

"Ако не иска да се върне, не можем да я пратим обратно. В момента тя не иска да се върне обратно. Затова няма да я принуждаваме", заяви пред медиите началникът на тайландската имиграционна полиция.

Той подчерта, че "няма да депортираме (саудитската тийнейджърка) днес".

Изявлението си пред медиите шефът на тайландската имиграционна служба заяви, че плановете за депортация на Рахаф са били спрени поради опасения за нейната безопасност.

Рахаф напусна стаята си в хотела на летището в Банкок, след като получи уверения, че няма да бъде депортирана

Снимка: AP/БТА

"Ако депортирането ще доведе до нейната смърт, ние определено не бихме искали да го правим", изтъкна той, според тайландския уебсайт Khaosod English, цитиран от БиБиСи.

Той добави, че ще се срещне с представители на агенцията на ООН за бежанците по-късно днес, за да обсъди случая.

Предварителна заповед, подадена от тайландски адвокати в наказателния съд на Банкок за спиране на депортирането, бе отхвърлена по-рано днес.

Джонатан Хед от Би Би Си, който се намира в хотела на Рахаф Мохамед ал-Кунун, каза, че тайландските имиграционни служители искат да преговарят с нея.

Тайланд не е страна по Конвенцията на ООН за бежанците и не предоставя правна защита на търсещите убежище, въпреки че в страната има повече от 100 000 бежанци.