Саудитката, която избяга от семейството си и отказа да напусне хотел в Банкок бе обявена от ООН за "легитимен бежанец", предаде БиБиСи (BBC).

18-годишната Рахаф Мохамед ал-Кунун отказа да се качи на борда от Банкок до Кувейт в понеделник и се барикадира в хотелската си стая на летището. Оттам тя каза, че се страхува, че семейството й ще я убие, заради решението й да се откаже от исляма.

Агенцията на ООН за бежанците вече отнесе случая до Австралия за възможно предоставяне на убежище. Всъщност желанието на Рахаф беше да замине именно за тази страна.

В кратко изявление Министерството на вътрешните работи на Австралия заяви, че ще "разгледа въпроса според приетите правила". В изявлението се казва още, че "правителството няма да прави допълнителни коментари по този въпрос".

Статутът на бежанците обикновено се предоставя от правителствата, но Агенцията на ООН за бежанците може да го предостави, когато държавите са "неспособни или не желаят да го направят", както се обяснява на интернет страницата й. В същото време агенцията не прави коментари върху отделни случаи.

Бащата и братът на Рахаф Мохамед ал-Кунун пристигнаха в Тайланд, но тя отказа да се види с тях. Тайландските имиграционни служители първоначално заявиха, че трябва да върнат момичето в Кувейт, откъдето пристигна в Банкок на път за Австралия. Родителите й я чакаха там. Впоследствие тайландските власти се отказаха от депортация на Рахаф.

Длъжностни лица в Австралия намекнаха, че искането й ще бъде прието.

"Ако се установи, че е бежанец, тогава ще обсъдим много, много, много сериозно хуманитарна виза", каза министърът на здравеопазването Грег Хънт пред ЕйБиСи (ABC), преди да бъде оповестено решението на ООН.

Марис Пейн

Снимка: AP/БТА

Външният министър Марис Пейн ще бъде в Тайланд в четвъртък като част от предварително планираното посещение.

Отказът от исляма се наказва със смърт в Саудитска Арабия, припомня БиБиСи. Бащата на Рахаф е губернатор на Ал-Сулейми, град в северната част на Саудитска Арабия.

"Животът ми е в опасност", каза младата жена пред Ройтерс. "Семейството ми заплашва да ме убие за най-тривиални неща."

Говорител на семейството й каза пред БиБиСи, че не искат да коментират и всичко, което е важно за тях, е безопасността на Рахаф.

Правозащитни организации, сред които Хюман Райтс Уотч (HRW), изразиха сериозна загриженост за състоянието на Рахаф ал-Кунун.

Тя много ясно каза, че е претърпяла и физическо и психическо насилие и е взела решение да се откаже от исляма. Знам, че тя вече предупреди, че е в сериозна опасност, каза пред Ройтерс Фил Робъртсън, заместник-директор на организацията за региона на Азия.

Междувременно във вторник сутринта Рахаф пусна отново молбата си за убежище към Великобритания, Канада, САЩ или Австралия.