Млада саудитка, която заяви, че е избягала от семейството си от страх за живота си, се барикадира в хотелската си стая на летището в Банкок.

Тайландските имиграционни служители искат да върнат 18-годишната Рахаф Мохамед ал-Кунун в Кувейт, където е нейното семейство. Тя обаче отказа да се качи на полет за Кувейт днес, въпреки че официални лица чакат пред стаята й.

"Братята и семейството ми и саудитското посолство ще ме чакат в Кувейт", каза тийнейджърката пред Ройтерс, цитирана от БиБиСи (BBC). "Ще ме убият. Животът ми е в опасност. Семейството ми заплашва да ме убие за най-тривиални неща."

Правозащитни организации, сред които Хюман Райтс Уотч (Human Rights Watch), изразиха сериозна загриженост за състоянието на Рахаф ал-Кунун.

"Тя се барикадира в стаята и казва, че няма да напусне", докато не й бъде разрешено да се срещне с агенцията на ООН за бежанците и да поиска убежище, заяви заместник-директорът на Хюман Райтс Уотч за Азия Фил Робъртсън в Tуитър.

Рахаф беше на почивка със семейството си в Кувейт, откъдето избяга преди два дни в опит да стигне до Австралия чрез свързващ полет в Банкок. Паспортът й обаче е бил задържан като е слязла от полет от Кувейт в неделя.

Посолството на Саудитска Арабия в Банкок заяви, че Рахаф е била задържана на летището, "защото не е имала билет за връщане" и че ще бъде депортирана в Кувейт, "където живее по-голямата част от семейството й".

Рахаф Мохамед ал-Кунун обаче отговори, че има виза за Австралия и че никога не е искала да остане в Тайланд. Тя твърди, че паспортът й е бил задържан от саудитски дипломат.

Саудитските власти на свой ред изтъкнаха, че Рахаф все още има паспорт, но е задържан заради липсата на билет за връщане. Наред с това саудитското посолство в Банкок отбеляза, че няма властта да задържат момичето на летището или някъде другаде.

Длъжностни лица са в контакт с баща й, добави посолството.

"Изглежда, че тайландското правителство прокарва версията, че Рахаф се е опитала да кандидатства за виза, каквато й е била отказана ... всъщност, тя имаше билет за Австралия, не искаше да влиза първо в Тайланд", каза Робъртсън от Хюман Райтс Уотч пред Би Би Си. Той твърди, че тайландските власти очевидно си сътрудничат със Саудитска Арабия, тъй като саудитските власти са успели да "пресрещнат" самолета, с който е пристигнала Рахаф.

Как светът разбра за историята

Рахаф Мохамед ал-Кунун започна да привлича внимание с публикациите си в социалните медии през уикенда. Тя разкри пред BBC Newshour, че е в хотел в транзитната зона. "Споделих историята си и снимките си в социалните медии и баща ми е бесен, че съм го направила ... Не мога да уча и да работя в моята страна, така че искам да бъда свободна, да уча и да работя, както искам", сподели Рахаф.

Тя написа в Туитър, че е решила да сподели името и историята си, защото вече "няма какво да губи". Тя е поискала убежище от правителства по целия свят.

Джонатан Хед от Би Би Си в Банкок каза, че Рахаф е уплашена и объркана. Тя призна за британската медия, че се е отказала от исляма и се е страхува, че ще бъде насилствено върната в Саудитска Арабия и ще бъде убита от семейството си.

"Саудитските жени, избягали от семействата си, могат да се сблъскат с тежко насилие от страна на роднини, лишаване от свобода и други сериозни вреди, ако бъдат върнати противно на тяхната воля", заяви Майкъл Пейдж, заместник-директор на Хюман Райтс Уотч за Близкия Изток.

Генерал-майор от тайландската полиция Суракате Хакпарн каза пред Би Би Си, че Рахаф Мохамед ал-Кунун е избягала от сключване на брак. Тъй като не е имала виза за влизане в Тайланд, полицията е отказала влизането й и е била в процес на репатриране чрез същата авиокомпания, с която е влязла - "Кувейт Еъруейс".

Той каза пред АФП, че случаят е "семеен проблем", а тийнейджърката "няма други документи като билет за връщане или пари".

Случаят напомня за друга саудитска жена, която е била на път за Австралия през април 2017 г. 24-годишната Дина Али Ласлом е искала да стигне до там от Кувейт през Филипините, но е върната от летището в Манила на семейството си в Саудитска Арабия. Тя използва телефон на канадски турист, за да изпрати съобщение, видеоклип който беше публикуван в Tуитър, казвайки, че семейството й ще я убие.

Нейната съдба след пристигането й в Саудитска Арабия остава неизвестна.