Смята се, че има и други жени, които може да бъдат обвинени, че са дръзнали да шофират, казват правозащитници, цитирани от ДПА и БТА.

Присъдата е била произнесена вчера от съд в Джеба, два дни след като крал Абдула обяви, че жени ще могат да бъдат назначавани за членове на парламента и ще могат да се кандидатират на местните избори през 2015 г.

Това доказва, че Саудитска Арабия има две лица - едно за пред света и друго, репресивно за местните, коментира в Туитър правозащитникът Уалид Абул Каир. "Амнести интернешънъл" заяви вчера, че присъдата е пример за това колко дискриминирани са жените в кралството.

Официално в Саудитска Арабия няма закон, забраняващ на жените да шофират, но това не им е разрешено от строгите религиозни предписания и книжки на жени не се издават. Саудитска Арабия е единствената мюсюлманска страна, в която все още жените нямат право нито да гласуват, нито да карат автомобил. Но от юни насам десетки саудитки седнаха зад волана, настоявайки за промяна на закона.

Повечето от нарушителките обаче бяха само задържани от полицията за няколко дни, но не бяха осъдени, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-късно обаче АФП съобщи, че саудитският крал Абдула е отменил присъдата. "С божията помощ бичуването на Шейма е отменено, благодарение на нашия обичен крал. Сигурна съм, че всички саудитки ще са доволни", обяви в Туитър саудитската принцеса Амира Тауил, съпруга на Уалид бен Талал, племенник на краля и един от най-богатите саудитски бизнесмени.

Отменянето на присъдата бе потвърдено от осведомен източник в Рияд.