Защо трябва да се прави кампанийна проверка на къщи за гости. Атаките са, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ. За къщите за гости става въпрос за проект от 2009 -2010 година, когато още не съм го познавала съпруга ми. Къщата е проверявана през 2015 г. Това обясни пред bTV водачът на листата с кандидати за евродепутати на БСП - Елена Йончева.

"Това е по време на правителството на ГЕРБ, как аз съм могла да упражнявам влияние или да има конфликт на интереси", отбеляза още Йончева.

Тя коментира информацията, че бащата на съпруга й е собственик на къщи за гости, строени с европари. По-рано през деня стана ясно, че прокуратурата ще проверява общо 746 такива къщи.

"Атаките се правят, за да се отклони вниманието от корупционните схеми на ГЕРБ и да покажат, че има и други такива. Прокуратурата се самосepира по жълти публикации", коментира още Елена Йончева.

Тя цитира последния доклад на ЕК от февруари, където се казва, че две трети от сигналите за корупция в България за видни личности не се разследват. По думите й 11 млрд. евро всяка година ни струва корупцията.

"Това е петата бухалка с тези къщи, които ГЕРБ вади. Първата бухалка беше, когато аз казах, че от санирането се краде. Тогава Борисов излезе, наговори лъжи, в резултат на което беше осъден на първа и втора инстанция. Втората бухалка излезе срещу мен, когато показах кражбите при строителството на българо-турската граница. Тогава Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Трето, когато показах пред медиите и пак внесох в прокуратурата сигнал за "Кумгейт", тогава Делян Добрев започна да ме съди. Четвърто, когато казах, че искаме да се направи проверка на пътищата в независима лаборатория. Тогава трима депутати от ГЕРБ - Добрев, Биков и Тодоров, внесоха фалшив сигнал и това ще се докаже, в резултат на което прокуратурата повдигна тези обвинения. И сега пето, в момента, в който настояваме да се разследва случая "Ало, Банов съм", отново ми намират някакви къщи, които не са мои", добави Йончева.

Йончева коментира и процеса около Десислава Иванчева, като го определи като много съмнителен. "Цветанов е осъден на втора инстанция, а не е влизал в затвора. Иванчева влезе в затвора, осъдена на първа инстанция. Хората не вярват, че има справедливост в тази държава. Всички битки, които водим в България, са невъзможни. Единствено нашето членство в ЕС ни предпазва от диктатура. Иначе нямаше да можем да водим дори този разговор в това студио. За това искам да стана евродепутат. Ние не сме в Шенген, защото има корупция, а това е европейски проблем. Аз не го изнасям в Европа, той е там", каза тя.

Йончева разкри още, че е говорила с атентаторите от Шри Ланка от групировката "Алтуахид", които били пълни фанатици. "Другата ислямистка групировка, която споменаха, освен "Ислямска държава" за атаките в Шри Ланка, е "Алтуахид". Сега тя е разклонение на "Ислямска държава" за тази част на света. Срещала съм се с тях в Алепо, правили сме интервюта с тях. Те са истински фанатици. Според тях друга религия в света не трябва да има. По принцип са необразовани хора, но религиозни фанатици", обясни Йончева.

"Трябва да кажем и това, че ЕС не трябва да позволява процеси, контролирани от САЩ и Русия да се случват в Близкия изток. ЕС трябва да има своя политика. Ние трябва да търсим своя интерес и да го налагаме", допълни тя.

Йончева не подмина и казуса "Ало, Банов съм". "Случаят показва, че няма монтаж и външно влияние. Ние предоставяме този запис, направихме констативен протокол при нотариус днес, запечатахме този плик и ще го предоставим в прокуратурата, защото едни тефтерчета изчезнаха, не искаме и този запис да изчезне. Има страх от свидетелстване в България, свидетелите не се чувстват защитени и знаете защо е така", коментира още тя.