Йеменските бунтовници хуси предприеха военни операции, насочени срещу три плавателни съда в Червено и Арабско море, съобщи вчера по телевизията военният говорител на групировката Яхия Сари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен и са подкрепяни от Иран, атакуват кораби край бреговете на страната месеци наред, като твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, които се борят срещу Израел в ивицата Газа.

Според военния им говорител Сари те са атакували с ракети и дронове два кораба в Червено море - "Роза" и "Вантидж Дрийм". Третият плавателен съд, американският кораб "Маерск Селитър", е бил атакуван с дронове в Арабско море, добави той.

Рано тази сутрин обаче британската компания за морска сигурност "Амбри" съобщи, че гръцки кораб за насипни товари изглежда е бил атакуван от йеменските бунтовници хуси, докато е пътувал на север в Червено море, предаде Ройтерс.

Според съобщението на "Амбри" връзката с товарния кораб е прекъснала на около 118 морски мили (около 218 км) източно от пристанищния град Масава в Еритрея.

Корабът е пътувал от град Мормугао в Индия към Суецкия канал в Египет.