Гръцките власти обявиха извънредно положение за цялата територия на гръцкия остров Родос в Егейско море заради пожарите там е обявено.

Освен обявеното извънредно положение в неделя в южната част на Родос, която е значително засегната от опустошителните пожари, днес беше решено извънредно положение и за административно-териториалните единици Родос, Калитеа, Ялисос, Петалудес, Афанту и Архангелос в северната част на острова, извънредно положение с решение на Генералния секретариат на гражданската защита в Гърция, съобщи гръцкият новинарски сайт "Нафтемборики".

Екстремните горещини и силните ветрове разпалват допълнително пожарите на различните фронтове на острова, в резултат на което за девети пореден ден стотици пожарникари с противопожарна техника се борят с огъня. Гръцката национална телевизия съобщи, че вече 10 процента от площта на острова е изгоряла.

Миналата нощ в Родос ситуацията отново беше тежка, като всички сили на Гражданска защита, заедно с доброволци и жители, полагаха непрестанни усилия, при неблагоприятни условия, да спрат фронтовете на огъня.

Активните фронтове, според противопожарната служба, са разположени в южната и югоизточната част, т.е. те са фокусирани върху района на Малона, Ватио и района на Генади. Тази нощ министерство на климатичните промени обяви евакуация на села и крайбрежни райони в южната част на острова поради близостта на горските пожари до дворовете на къщите. Преди това, около 20 000 души бяха евакуирани от остров Родос през уикенда, тъй като огънят се разпространи и достигна населени места.

Огънят е напълно непредсказуем. "Разпространява се навсякъде и е напълно неконтролируем", казва Никос Димелис, ръководител на общността Архангелос.

От сутринта действат хеликоптери и самолети за ефективно справяне с пожара, тъй като има опасения от голямо възобновяване при смяната на времето в следобедните часове. Според прогнозите в района се очаква да духа северозападен вятър.