Противопожарният самолет тип CL-215 с екипаж от двама военнослужещи се разби по време на операция за гасене на пожар в района на село Платанистос на остров Евбея.

Самолетът е катастрофирал, докато се е опитвал да пусне вода върху пожар, съобщи гръцката ЕРТ, цитирана от ДПА.

Катастрофата случайно е заснета от гръцката телевизия. Кадрите показват как летящият ниско самолет прелита над пожара и след това изчезва в каньон, секунди след което се вижда огнена топка.

Мястото на катастрофата е високопланински терен. Генералният щаб на гръцките военновъздушни сили съобщи, че са загинали двамата пилоти на гръцкия противопожарен самолет. В изявление на щаба са съобщени и имената на пилотите, които са били съответно на 34 и 27 години. Министърът на отбраната Никос Дендиас обяви тридневен траур във въоръжените сили.

 

Според видеозапис на инцидента самолетът е летял твърде ниско, за да се прицели точно в пожара, и дясното крило се е ударило в дървета, вследствие на което десният поплавък е паднал, а самолетът е загубил баланс и се е разбил. Според пилота Панделис Франгулис, който е експерт по авиационни произшествия, пилотите не са имали шанс да оцелеят.

Според гръцкия новинарски сайт "Пронюз" този тип самолети са от 50-те години на миналия век и влизат в експлоатация във военновъздушните сили през 1975 г.

Трета поредна гореща вълна в Гърция повиши температурите до над 40 C в части от страната във вторник. Критична остава ситуацията на двата най-силно засегнати острова - Родос и Корфу. Новите пожари в Гърция са частично или напълно овладени, съобщи Гражданска защита.

Силният вятър непрекъснато променя посоката и разпалва нови огнища на Родос и Корфу. Наложи се евакуацията на още села и на двата острова. Самолети и хеликоптери непрекъснато гасят по въздух, но за сега не успяват да потушат разпалилите се нови огнища.

ОстрВ битка с огъня на остров Родост

Снимка: АР/БТА

Последните заповеди за евакуация бяха издадени на островите Корфу и Евия, докато пожарът на остров Родос продължи да се придвижва към вътрешността, изгаряйки планински гористи райони, включително част от природен резерват.

Снимка: АР/БТА

На извънредно заседание днес на министерския съвет премиерът Кириакос Мицотакис подчерта трудната обстановка и заяви, че държавните органи в цялата страна остават в повишена готовност за реакция при риск за нови пожари, причинени от екстремните температури. "Очаква ни трудно лято", подчерта премиерът и допълни, че основната задача пред властите е да не се допусне жертва от пожарите.

"Единственото спасение е да спре вятърът", смятат огнеборците. Започна разследване за причините за пожарите. Няколко лица са арестувани по подозрение за умишлени палежи.

Пожар избухна и в Анталия

Горски пожар избухна близо и до курорта Кемер в южния турски окръг Анталия, като от съображения за безопасност бяха евакуирани десет къщи, предаде ДПА. Държавната болница също е евакуирана, а шест души са хоспитализирани заради вдишване на пушек, информират местните власти, цитирани от Ройтерс.

Руски самолет амфибия Бе-200ЧС се е включил в потушаване на пожар в района, предаде ТАСС.

"Гъст дим от горските пожари се вижда от редица хотели по крайбрежието в Кемер. Хеликоптери, както и самолети-амфибии Бе-200ЧС се борят от въздуха", разказват очевидци, цитирани от агенцията.

Според Анадолската агенция горският пожар в района на Кемер е избухнал снощи и се е разпространил върху голяма площ заради силния вятър. В усилията за потушаването му освен наземните екипи са се включили също така 11 самолета и 22 хеликоптера, които загребват вода от морето и я изливат върху пламъците. Районът се наблюдава и от безпилотни летателни апарати.

Турският министър на туризма Мехмет Нури Ерсой беше на място, за да оцени ситуацията. Няма засегнати туристи. По думите му в потушаването на пожара участват и над 200 превозни средства, като около 120 хектара гори са изгорели в района на Кемер.

 

 

На 18 юли пресслужбата на руското министерство на извънредните ситуации съобщи, че два самолета-амфибия Бе-200ЧС са излетели за Турция, за да помогнат за потушаването на горските пожари.

ДПА съобщава, че горски пожар е избухнал и в района на град Антакия, който пострада силно при земетресенията през февруари. Телевизия ТРТ излъчи репортаж, на който се вижда горяща гора над едно село.

Друг пожар е избухнал в западния окръг Измир.

Турция, както и други средиземноморски страни, в момента се бори с гореща вълна. В някои окръзи температурите достигнаха 45-47 градуса по Целзий. Поради опасността от пожари властите в някои региони забраниха на хората да влизат в части от гористи местности, както и да организират пикници и да палят огън в много райони. Засилени са патрулите в селските райони и контролът върху спазването на мерките за предотвратяване на пожари.