Екип от 70 български пожарникари с 19 коли се придвижват към остров Корфу, за да се включат в потушаването на пожарите там, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

В 04:00 часа тази сутрин те са потеглили от Солун, като се очаква да са на пристанището Игуменица след 10:00 ч., откъдето ще се придвижат към Керкира (Корфу) с кораб в 11:15 ч.

Властите на острова не спят вече от 3-4 нощи, тъй като на територията му постоянно се възпламеняват нови пожари, заяви заместник-кметът на Северна Керкира Никос Бузакитис, цитиран от ЕРТ. До момента сериозни материални щети са нанесени само извън домовете, предимно в дворове, с изключение на една къща, която изглежда е пострадала сериозно.

Стотици пожарникари, подпомогнати от свои колеги от други държави, се борят с пожарите, които бушуват на гръцките острови Родос, Корфу и Евбея от миналата седмица. Поради горещините и ветровете огънят на различните фронтове се разпалва непрекъснато. Около 20 000 души бяха евакуирани от остров Родос през уикенда, тъй като огънят се разпространи и достигна населени места. Жители и посетители в северната част на остров Корфу също бяха принудени да напуснат домовете и хотелите заради разрастващите се пожари.

Единствено в Ахея противопожарната служба съобщи за малко подобрение, като посочи, че пожарът в село Дервенаки, Коринтия, показва признаци на отслабване.

Гръцките противопожарни служби са се борили цяла нощ да овладеят продължаващите горски пожари на островите Родос, Евбея и Корфу, както и в Ахея на Пелопонес, съобщи "Катимерини". Разпръскващи вода самолети се присъединиха към усилията на терен.

Тази нощ на остров Родос огънят се разпространи и в регионите на Генади и Вати на югоизток, докато ситуацията в Малонас и Масари, на север, бе определена като особено трудна.

Вижте снимки >>

На северния остров Евбея - регион, в който бяха регистрирани повече пожари от обикновено - на жителите на градовете Платанистос и Потами беше наредено да се евакуират в континенталния град Каристос в около 2:00 ч. сутринта, тъй като огънят забушува с нова сила.

Пажарите на остров Родос

Снимка: АР/БТА

Пажарите на остров Родос

Снимка: АР/БТА

Горските пожари на остров Евбея взеха три жертви, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ. Тялото на 41-годишен животновъд, който беше в неизвестност от неделя, беше намерено изгорено в постройка в труднодостъпен район на острова. Според информация на ERT мъжът е попаднал в капан от пламъците, докато се е опитвал да изведе животните се.

Снимка: АР/БТА

Двама пилоти на 34 и 27-годишна възраст от военновъздушните сили загинаха вчера, когато самолетът им тип Канадеър за борба с горските пожари се разби вчера в района на село Платанистос на остров Евбея, източно от гръцката столица Атина. Кадри от видеозапис на инцидента показват как самолетът лети ниско, за да се прицели точно в пожара, и дясното крило се удря в дървета, вследствие на което самолетът губи баланс и се разбива.

Снимка: АР/БТА

Гръцката Национална метеорологична служба предупреди, че се очаква днес да е най-топлият летен ден в Гърция с температури до 46 градуса по Целзий, предаде телевизия ЕРТ.

През последните дни температурата в южната ни съседка достигаше до 45 градуса. Днес тази температура може да бъде надхвърлена на полуостров Пелопонес, в Тива, Ламия и Аргос, поясни националната гръцка телевизия.

От утре обаче се очаква спад в температурите, успокои метеорологът Панайотис Янопулос.