Докато пожарникари от няколко страни се борят с пожарите в Гърция, трогателни кадри, изразяващи човещина и съпричастност, обиколиха социалните мрежи. 

В единия случай снимки показват как румънски пожарникари, отишли на помощ на гръцките си колеги, помагат на дехидратиран заек, оцелял в пожарите на остров Родос.

Още снимки от пожарите в Гърция може да видите тук >>> 

Кадрите са публикувани в интернет от румънската служба за извънредни ситуации. Вижда се как огнеборците помагат на животинчето да пие вода от локва, образувала се от пожарникарския маркуч, а след това му дават вода от бутилка.

В Twitter бяха споделени и кадри на спасени други две зайчета и едно коте от огнената стихия.

Потребителите на социалните мрежи в Гърция бяха трогнати и от снимка на дете, което карало 2 км с велосипеда си по черен път под голям наклон в планината, за да стигне до пожарникарите, които се борят с огнената стихия. Когато момчето стигнало до тях, се обърнало с думите: "Благодаря ви, че изгасихте огъня, дойдох да ви донеса малко студена вода да се разхладите". Снимката е направена от пожарникаря Михалис Лулис, а неговият коментар е: "Има надежда за страната ни!"

Гръцките противопожарни служби продължават да се борят и днес с огнената стихия. Те са били на терен и през цялата нощ, за да гасят горските пожари на островите Родос, Евбея и Корфу, както и в Ахея на Пелопонес, докато силните ветрове, високите температури и сушата продължават да подхранват пламъците и днес, съобщи в. "Катимерини". Разпръскващи вода самолети се присъединиха към усилията на терен. 

На Родос, в югоизточната част на Егейско море, продължаващият вече една седмица пожар предизвика масови евакуации, включително и на туристи. Тази нощ огънят се разпространи и в регионите на Генади и Вати на югоизток, докато ситуацията в Малонас и Масари, на север, бе определена като особено трудна, информира БТА. 

БТА

Междувременно на северния остров Евбея - регион, в който бяха регистрирани повече пожари от обикновено - на жителите на градовете Платанистос и Потами беше наредено да се евакуират в континенталния град Каристос в 2 ч. сутринта, тъй като огънят забушува с нова сила. На Корфу също имаше нови пожари в района на Палия Перитея, в северозападната част на острова. 

Единствено в Ахея противопожарната служба съобщи за малко подобрение, като посочи, че пожарът в село Дервенаки, Коринтия, показва признаци на отслабване. 

Първите пожари се възпламениха край столицата Атина миналия понеделник, на фона на гореща вълна и силни ветрове. 

БТА

Няма подадени сигнали за необходимост от помощ от българи в Гърция, съобщиха за БТА от Министерството на външните работи (МВнР). 

На международното летище на Родос, терминал 1, работи бюро за помощ на чужди граждани (Help Desk) на Министерството на външните работи на Гърция. Службата ще улеснява и координира, в сътрудничество със съответните посолства, навременното заминаване на чуждестранни посетители, които са изгубили своите документи за пътуване. Обособена е специална зона, където се настаняват семейства с малки деца и хора с увреждания. В обособени зони на летището се предлагат безплатна храна и бутилирана вода.

БТА