Италианските власти съобщиха днес за общо трима новозаразени с коронавируса в страната, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това са първите известни случаи на предаване на заразата в Италия.

Тази сутрин властите в северната област Ломбардия съобщиха, че 38-годишен италиански гражданин е дал положителна проба за коронавируса. Той е бил настанен в болница в град Кодоньо, където преминава допълнителни прегледи. Италианецът се заразил, след като в началото на този месец вечерял със свой приятел, който току-що се бил върнал от Китай.

Още двама души, живеещи в Италия, са дали положителни проби за вируса и са поставени под карантина. Това са съпругата и близък приятел на 38-годишния мъж, съобщиха по-късно днес властите в Ломбардия.

Общо около 100 човека са изследвани за вируса в Кодоньо. 60 души са поставени под карантина в града като предпазна мярка, съобщиха италиански медии.

До днес в Италия имаше три потвърдени случая на заразата, отбелязва Ройтерс. Двама китайски туристи, които дошли от Ухан, дадоха положителни проби в Рим в края на миналия месец. Третият случай бе с италианец, който бил върнат със специален полет от китайския град, епицентър на епидемията, и бил приет в болница седмица по-късно.

Все повече заразени в Иран

Иран потвърди 13 нови случая на зараза с новия коронавирус и съобщи, че двама от новозаразените са починали, съобщиха от иранското министерство на здравеопазването. По-рано тази седмица властите съобщиха за двама починали.

Новите случаи са установени в Кум, Техеран и Гилан. С тях общият брой на заразените с коронавируса в страната достигна осемнайсет, включително четиримата починали.

Израел потвърди за първи случай

Израелските власти потвърдиха днес първи случай на зараза с новия коронавирус - това е пътник, който е бил на круизния кораб "Даймънд принсес" и който е бил репатриран в родината си по-рано тази седмица, предаде Франс прес.

"Един от пътниците, завърнали се от кораба в Япония, даде положителен резултат на теста за коронавируса по време на изследвания, проведени в централната лаборатория на министерството на здравеопазването", се казва в кратко съобщение на израелските власти.

Други пътници на круизния кораб, върнати в Израел, не са заразени.

Черногорски гражданин, член на екипажа на същия кораб, е заразен с коронавирус, предаде Танюг. Черногорецът трябвало да бъде евакуиран днес заедно със сърбин, който също работел на кораба. Бил оставен на борда обаче, тъй като резултатите от теста му за коронавирус били положителни.

Страхът се разпространява по-бързо от самия коронавирус

"Може и да сте чули, че страхът от новия вирус от Китай се разпространява по-бързо от самия вирус. Може да сте го чули от добросъвестни чиновници, опитващи се да овладеят засилващата се паника. Или от съпруга си. Или от някой всезнайко, обяснил ви, че има по-голяма вероятност да умрете по много други начини - от пушене, в катастрофи, обикновен грип.

Но всичко това сякаш няма значение.

Случаите на заразени с вируса се увеличават - сега те са над 76 000, като бройка ще продължи да расте - и страхът от новия коронавирус напредва като цунами. И не само в районите около китайския град Ухан, където бяха регистрирани най-многото случаи на заразени с коронавируса.

Вагоните на метрото в Токио и в Сеул приличат по-скоро на болнични отделения, в които цели армии от пътници с маски гледат лошо дори при най-лекото покашляне или кихане. Собственик на ресторант в китайски квартал в Южна Корея казва, че клиентите са намалели с 90 процента.

В някои части на Азия човек вероятно има по-големи шансове да спечели от лотарията, отколкото да си купи маска. От Пекин до Барселона и Бостън конференции и други прояви бяха отменени или програмата им беше съкратена. В Япония имаше препирни, а в Украйна се стигна до размирици заради страха от коронавируса. Слуховете, че тоалетната хартия и салфетките могат да бъдат използвани вместо маски опразниха рафтовете в магазини в Южна Азия.

Ако се върнем назад в историята, паниката следва сляпо пандемиите. Чумата, опустошила Атина през пети век преди Христа. Черната смърт, изтребила по-голяма част от Европа през 14-и век. А неотдавна и СПИН, ебола, ТОРС (Тежкият остър респираторен синдром), БИРС (Близкоизточният респираторен синдром), свинският и птичият грип." Текстът е част от статията Фостър Клъг от Асошиейтед прес в превод на БТА.